Općina Centar provodi projekt borbe protiv korupcije

Kako je to ranije najavljeno, u provedbi projekta borbe protiv korupcije, u Općini Centar Sarajevo kod info punkta i ulaza u šalter salu Matičnog ureda postavljeni su sandučići sa natpisom ''Prijavi korupciju'' gdje građani mogu dostavljati podneske sa indicijama koruptivnog ponašanja, pri čemu je zagarantovana anonimnost prijavitelja eventualnog koruptivnog ponašanja uposlenika ove lokalne zajednice.
Općina Centar provodi projekt borbe protiv korupcije

Naime, Općina Centar je još 2015. godine pristupila projektu Jačanja integriteta u lokalnim samoupravama kojeg realizira Udruženje za borbu protiv korupcije „Transparency International“ BiH uz podršku Vlade Kraljevine Holandije, a u saradnji sa Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u Bosni i Hercegovini. U sklopu tog projekta Općina Centar je donijela Plan integriteta za period od 2017. do 2019. godine. Planovi integriteta su jedan od preventivnih mehanizama putem kojeg se vrši procjena antikorupcijskih kapaciteta jedne institucije, odnosno njene otpornosti na korupciju. Identificiraju se sporne, odnosno problematične tačke koje postoje u radu institucije, analiziraju se pozicije, aktivnosti i procedure, kako bi se na kraju identificirale mjere koje će u konačnici otkloniti koruptivne rizike i smanjiti mogućnost njene pojave.

 

Poduzimajući dalje korake u provedbi projekta borbe protiv korupcije, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić donio je Pravilnik o postupanju po podnescima sa indicijama koruptivnog ponašanja. Pomenutim pravilnikom uređuje se način postupanja po zaprimljenim podnescima sa indicijama koruptivnog ponašanja i nepravilnostima, kao i način izvještavanja o podnescima i njihovom statusu. Podnesci će biti registrovani na jedinstvenom obrascu za prijavu korupcije. Komisija za zaprimanje podnesaka, koju formira općinski načelnik, će obraditi takve prijave i proslijediti ih na dalje postupanje Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u Bosni i Hercegovini, te pratiti i analizirati postupanje po podnescima i o tome redovno informisati načelnika. Komisija može utvrditi prijedlog za odbacivanje podneska kao nedopuštenog ili nepotpunog, a koji će dostaviti općinskom načelniku na razmatranje i odlučivanje. U Pravilniku o postupanju po podnescima sa indicijama koruptivnog ponašanja također je navedeno da će se svi podaci iz podnesaka, kao i identitet prijavitelja koji nije želio biti anoniman i ostalih lica koja se navode u podnescima obrađivati u skladu sa državnim Zakonom o zaštiti ličnih podataka i Zakonom o zaštiti tajnih podataka.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti