Okončani radovi na sanaciji klizišta na Soukbunaru

Asfaltiranjem dionice saobraćajnice gdje su izvođeni radovi na sanaciji klizišta i postavljanjem zaštitne rukohvatne ograde duž novog potpornog zida okončan je projekt sanacije klizišta u Ulici Soukbunar 136.
Okončani radovi na sanaciji klizišta na Soukbunaru

Općina Centar, kao finansijer projekta, je za ovu namjenu iz svog budžeta izdvojila 142.000 KM. Na osnovu ugovora sa Općinom Centar proceduru odabira najpovoljnijeg izvođača radova u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH je obavio Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, koji je realizator projekta i također zadužen za nadzor. Za izvođača radova na sanaciji klizišta u Ulici Soukbunar 136 odabrana je firma  „Mibral“ sa kojom je potpisan ugovor o izvođenju radova.

 

Tokom sanacije klizišta izgrađena su tri potporna zida. Iznad saobraćajnice su izgrađeni armirano-betonski zid dužine 13,5 metara i gabionski zid dužine 26 metara, dok je ispod saobraćajnice izgrađen armirano-betonski zid dužine 36 metara. Također su ugrađene drenažne cijevi za adekvatnu odvodnju podzemnih voda, te slivnici za odvodnju površinskih voda.

 

Institut za geotehniku i geologiju Građevinskog fakulteta u Sarajevu uradio je glavni projekt sanacije klizišta na pomenutom lokalitetu, kojeg je također finansirala Općina Centar sa iznosom od 15.200 KM.

 

U projektu je navedeno da su uzroci pojave klizišta geološka građa stijena koje su podložne procesu raspadanja, veliki nagib zemljišta, te podzemne vode. Institut za geotehniku i geologiju je također uradio i projekt monitoringa klizišta koji se obavlja nakon sanacije kako bi se mogla procijeniti uspješnost izvedenih radova.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti