Tematska sjednica Općinskog vijeća Centar o stanju vodovodne i kanalizacione mreže

U četvrtak, 22. juna 2017. godine održana je 2. tematska sjednica Općinskog vijeća Centar, a vođena je rasprava o stanju vodovodne i kanalizacione mreže na području središnje sarajevske općine.
Tematska sjednica Općinskog vijeća Centar o stanju vodovodne i kanalizacione mreže

Tematsku sjednicu je vodila Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća, a osim vijećnika, načelnika i predstavnika općinskih službi i mjesnih zajednica prisustvovali su direktor KJKP ''Vodovod i kanalizacija'' Nezir Hadžić, izvršni direktor za vodovodni sistem Kenan Đipa i izvršni direktor za kanalizacioni sistem Adnan Hodžić.

 

U uvodnim napomenama koje je dala šefica odsjeka za komunalne poslove Đenita Bogunić-Kešelj iz općinske Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove, rečeno je da Općina Centar dugi niz godina ostvaruje saradnju sa KJKP ''Vodovod i kanalizacija'' i finansira i ugovara projekte koje traže građani. -Zahvaljujući toj saradnji urađen je znatan broj projekata izgradnje i rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže, ali je u protekle dvije-tri godine realizacija ugovorenih projekata koje finansira Općina Centar znatno sporija od očekivanja. Pojedini ugovoreni i plaćeni projekti nisu još završeni a sa nekima se krenulo tek sada, kazala je Bogunić-Kešelj i dodala da KJKP ''Vodovod i kanalizacija'' treba da prati a ne usporava dinamiku realizacije projekata rekonstrukcije, izgradnje  i sanacije saobraćajnica koja se radi zajedno sa rekonstrukcijom vodovodne i kanalizacione mreže.

 

Predstavnici uprave ViK-a su govorili o aktivnostima koje poduzima nova uprava ovog komunalnog preduzeća na ublažavanju problema vodosnabdijevanja pitkom vodom i smanjenju redukcija, kao i na ubrzanijoj realizaciji projekata na području općine Centar i problemima i teškoćama u radu na terenu. Ukazano je, između ostalog, na potrebu suzbijanja bespravne gradnje te da država stane iza resursa vode.

 

Na ovoj tematskoj sjednici vijećnici su predstavnicima ViK-a uputili brojna pitanja i zahtjeve građana. Jedno od prvih pitanja bilo je kada će prestati noćne a ponegdje i dnevne redukcije vodosnabdijevanja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, što je neprihvatljivo. Vijećnici su zatim pitali da li ''Vodovod i kanalizacija'' ima dugoročnu strategiju vodosnabdijevanja na području Kantona Sarajevo kao i godišnje operativne planove, da li imaju neophodne kapacitete i tehničku opremljenost za upravljanje i održavanje vodovodne mreže, koji su uzroci da se u sistemu gubi do 70% vode, šta se čini po pitanju nelegalnih priključaka na vodovodnu mrežu i naplate stvarne potrošnje vode, kako će biti utrošena sredstva posljednjeg kredita koji im je odobren, koji su prioriteti na području Općine...

 

Vijećnici su ukazali na neophodnost da Općina Centar zajedno sa ViK-om pronađu brža i kvalitetnija rješenja kako bi odgovorili na potrebe i zahtjeve koje građani upućuju Općini koja i nije nadležna za taj segment. Ovo tim prije što ova lokalna zajednica ulaže velika sredstva za izgradnju i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže. Također je rečeno da treba imati strategiju vodosnabdijevanja barem za naredne tri godine sa projekcijom i tempom ulaganja u prioritetne projekte na području općine Centar.

 

Na kraju rasprave općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je zahvalio direktorima ViK- što su učestvovali na ovoj tematskoj sjednici kako bi se razgovaralo o veoma ozbiljnim pitanjima. Govoreći o međusobnoj saradnji Općine i ovog komunalnog preduzeća i njenim efektima Ajnadžić je rekao:

-Naša saradnja jeste dobra, ali su loši efekti. Čini mi se zajedničkim opredjeljenje da želimo to popraviti i ja to pozdravljam. Želim naglasiti da je Općina Centar jedina ostala vjerna  kada je u pitanju KJKP Vodovod i kanalizacija i koja u svom budžetu kreira grant namijenjen ovom preduzeću, što je jedna vrsta motivacije da budu opredijeljeni da popravimo ovu situaciju na najbolji mogući način i budemo efikasniji. Mi smo kao lokalna zajednica uložili oko dva miliona maraka za izgradnju vodovoda za naselja Nahorero, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja, a radimo na projektu vodosnabdijevanja naselja Alapi sa izvorišta Uroševo vrelo, projekti na kojima bismo mogli dalje sarađivati, kazao je Ajnadžić i dodao:

-Općina Centar ima ugovore sa prethodnim upravama Vodovoda i kanalizacije čak iz 2014. godine koji su plaćeni novcem ove lokalne zajednice a nisu realizovani. U ovom momentu imamo ugovore na kojima jako insistiram i stavit ću ih u set prioriteta (Aleksandra Puškina, Budakovići, Borak, treća faza u Ulici Fadila Jahića Španca, Panjina kula, Kemal-begova, Grdonj). Izdvojili smo tri miliona maraka za ono za što uopće nismo dužni ni nadležni. Ja imam povjerenje da ćete vi to stići i zaista vjerujem da je opredjeljenje Općinskog vijeća kao i moje vlastito da vam ukažemo povjerenje i podršku da radimo zajedno i da se ugovoreni poslovi koji su naši prioriteti u narednih 15 dana rade i završavaju. Ukoliko se to realizuje, imam namjeru predložiti u narednom rebalansu budžeta još 1,5 milion maraka za zamjenu vodovodnih i kanalizacionih instalacija. Ukoliko ne odgovorite adekvatno na naše zahtjeve, mi ćemo ukinuti budžetske grantove ViK-u i angažovati druge firme.

 

Moja je želja da dobro sarađujemo i ovo je prilika da nam i dalje ostanete najvažniji partner u rješavanju problema vodovodne i kanalizacione mreže i da naša saradnja bude najbolja forma i matrica za rješavanje svih problema na terenu, naglasio je Ajnadžić, dok je direktor Hadžić izjavio da podržava sve prijedloge koje je iznio načelnik Općine Centar.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti