Održana 12. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar

Općinsko vijeće Centar održalo je 22. juna 2017. godine 12. redovnu sjednicu. Zasjedanje je vodila Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća.
Održana 12. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar

Značajno povećati stepen realizacije budžetskih sredstava

Općinsko vijeće je na ovoj sjednici usvojilo Izvještaj o izvršenju budžeta Općine Centar za 2016. godinu, uz konstataciju da je urađen korektno i po knjigovodstvenim standardima i metodološkim principima. U prošloj godini su ukupno ostvareni prihodi i primici iznosili 52.796.805 konvertibilnih maraka, a ukupni izdaci 26.425.112 KM (od kojih 40,14% čine namjenska sredstva za zaštitu i spašavanje od prirodnih i drugih nepogoda), tako da se razlika između prihoda i rashoda u iznosu od 26.425.112 KM prenosi u budžet za ovu godinu.

 

Iako je u prošloj godini u budžet prikupljeno više sredstava u odnosu na plan i povećana imovina Općine Centar za četiri miliona maraka, te realizovani i započeti novi projekti, vijećnici su i ovaj put ukazali na nizak stepen realizacije budžetskih izdataka u prošloj godini zbog čega se značajna sredstva prenose u narednu godinu, što je bio razlog da ovaj dokument na 10. sjednici Općinskog vijeća nije dobio podršku većine vijećnika. S tim u vezi usvojeni su zaključci da se moraju učiniti maksimalni napori općinske administracije na čelu sa načelnikom da se u ovoj i narednim godinama realiziraju usvojeni kapitalni projekti i značajno poveća stepen izvršenja budžetskih sredstava.

 

Dodjela u zakup poslovnih prostorija

Vijeće je donijelo odluke o dodjeli u petogodišnji zakup općinskih poslovnih prostorija, neposrednom pogodbom, u ulicama Mula Mustafe Bašeskije 4 (dvorište) i Koševo 8. Donesena je i odluka kojom se općinskom načelniku daje saglasnost da sa Hrvatskim kulturnim društvom Napredak zaključi ugovor o zakupu poslovnih prostorija u Ulici maršala Tita 56, površine 744 m2 i 473 m2, na period od deset godina, sa iznosom zakupnine od 1 KM/m2, uz obavezu plaćanja duga po osnovu neizmirene zakupnine u ranijem periodu. HKD Napredak je izvorni vlasnik ovih poslovnih prostorija na kojima je kao nosilac prava raspolaganja upisana Općina Centar do donošenja zakona o restituciji.

 

Građevinsko zemljište

Općinsko vijeće je donijelo rješenja za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije izgrađenih objekata na adresama: Braće Begić 54, 105. brigade 12, Urijan Dedina 97, Gornja Breka 1, Alipašina 74, Derebent kod broja 12 i Hamdije Kreševljakovića b.b. Doneseno je i rješenje za redovnu upotrebu stambenog objekta sa garažom u ulici 105. brigade 24, kao i rješenje o oglašavanju ništavnim rješenja o dodjeli zemljišta za legalizaciju stambenog objekta sa garažom u Ulici Koševsko brdo 8 jer nisu uplaćene naknade za pravo vlasništva i rentu.

 

Općina sufinansira postavljanje termo fasada na šest stambenih zgrada

Na ovoj sjednici donesena je odluka o utvrđivanju liste za sufinansiranje izrade termo fasada – utopljavanje stambenih zgrada za kolektivno stanovanje na području općine Centar.

Naime, na osnovu Odluke Općinskog vijeća o sufinansiranju izrade termo fasada – utopljavanje stambenih zgrada raspisan je u martu ove godine javni poziv upraviteljima stambenih zgrada kolektivnog stanovanja da u roku od mjesec dostave zahtjeve sa potrebnom dokumentacijom. Nakon uvida u sve zahtjeve, predložena je u skladu sa utvrđenim kriterijima lista na kojoj je šest stambenih zgrada i to na adresama: Bulevar Franca Lehara 13, Derebent 24-26, Branilaca Sarajeva 4, Bolnička 50, Kaptol 28 i Kalemova 38, za čije utopljavanje odnosno postavljanje termo fasada će dio finansijskih sredstava snositi Općina Centar (najviše do 50% ukupnog potrebnog iznosa), a dio etažni vlasnici. Za utopljavanje ovih šest zgrada Općina će izdvojiti 110,185,65 konvertibilnih maraka.

 

Općinsko vijeće je donijelo i odluke o nastavku privremenog korištenja stanova za ''ruševince'' u ulicama: Turhanija 3, Pruščakova 4, Obala Kulina bana 17, Hamdije Kreševljakovića 20 i Alibega Firdusa 29. Riječ je o zamjenskim stanovima za korisnike koji su ranije živjeli u stanovima zgrada koje su zbog dotrajalosti morale biti srušene.

 

Na ovoj sjednici vođena je rasprava o Prijedlogu odluke o osnivanju Javne ustanove Centar za kulturu i mlade Općine Centar, ali je predlagač povukao odluku kako bi se do naredne sjednice dostavile dodatne informacije i prethodna Odluka o preuzimanju prava osnivača i utvrđivanju statusa Centra za kulturu ''Sarajevo'' kao javne ustanove u državnoj svojini.

 

Općinski vijećnici su primili k znanju Dokument okvirnog budžeta Općine Centar za period 2018-2020. godine, kao i informacije o javnoj raspravi o amandmanima na Ustav Kantona Sarajevo. I na ovoj sjednici vijećnici su uputili brojna pitanja i inicijative.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti