Delegacija Općine prisustvovala otkrivanju Kamena mira iz Hirošime

Kamen mira koji je gradu Sarajevu darovao japanski grad Hirošima svečano je otkriven danas u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja BiH. Ceremoniji su u ime Općine Centar prisustvovali načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić i vijećnik Samir Fazlić.

Naime, u maju 1991. godine osnovana je Asocijacija „Kamen za mir“ iz Hirošime, koja već 26 godina promovira mirovnu misiju doniranjem ovog kamena gradovima Evrope i svijeta, kao simbola mira i poruka iz Hirošime.

 

Kamen mira otkrili su gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i predsjednik pomenute asocijacije Michio Umemoto, a tako je Sarajevo postao 111. grad Evrope i svijeta koji je preuzeo kamen mira iz Hirošime.

 

Gradonačelnik Skaka kazao je da mu je čast biti domaćin ceremonije koja simbolizira borbu za mir.

 

-Izuzetno mi je zadovoljstvo što je Sarajevo postalo 111. grad Evrope i svijeta koji je preuzeo ovaj kamen, čime se nastavlja promocija mirovne misije Asocijacije iz Hirošime, koja traje već 26 godina. Ambasada prijateljskog Japana jedan je od najvećih donatora u poslijeratnom periodu i rekonstrukciji grada Sarajeva, grada koji se u poslijeratnom razdoblju vinuo iz pepela te ponosno i dostojanstveno nastavio da živi. Okrenimo se budućnosti i učinimo sve da svijet postane ljepše i sigurnije mjesto za život, jer nas na to obavezuje naša mladost, istakao je Skaka. Načelnik Ajnadžić simbolično je dodao da treba skameniti rat, a oživjeti mir.

 

Kamen mira je ustvari jednan od 200 autentičnih kamena kojim su bile popločene ulice u Hirošimi kada je na taj grad bačena atomska bomba 6. augusta 1945. godine u 8:15 sati. Kamen iz Hirošime zapravo je granitna ploča visoka 50-ak cm i teška 50 kg. Ploča je jedna od 200 kamenih fragmenata izvađenih ispod tramvajskih šina kod Aioi mosta, koji se nalazio samo 200 metara sjeverno od mjesta eksplozije.

 

U svaku ploču je uklesan lik japanske božice milosti Kannon i riječi “Iz Hirošime”, a bilo je potrebno 10 hiljada ljudi i sedam godina rada da bi se isklesali svi kameni blokovi.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti