Izrada lokalnog akcionog plana za Rome na području općine Centar

U Općini Centar Sarajevo održana je 19. juna 2017. godine treća po redu radionica tima za izradu lokalnog akcionog plana za Rome na području Općine Centar.
Izrada lokalnog akcionog plana za Rome na području općine Centar

Općina Centar potpisala je memorandum o razumijevanju sa Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Udruženjem Kali Sara Romski informativni centar, kojim je ozvaničen sporazum o izradi lokalnog akcionog plana za rješavanje problema Roma na području općine Centar Sarajevo za period 2017-2020. godine, a koji obuhvata obrazovanje, stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje, zdravstvenu zaštitu i očuvanje kulturne baštine Roma.

 

Pomenute radionice održavaju se sa ciljem prepoznavanja prioritetnih problema Roma, definisanja mjera, raspodjele odgovornosti, utvrđivanja vremenskog roka i potrebnih sredstava koja se namjeravaju obezbijediti dijelom iz budžeta Općine Centar i drugim dijelom iz pristupnih fondova.

 

Današnjoj radionici prisustvovali su predstavnici više ustanova i udruženja iz različitih društvenih sfera bosanskohercegovačkog i međunarodnog okruženja, kao što su: JU Služba za zapošljavanje KS, JU Djeca Sarajeva, Prosvjetno-pedagoški zavod KS, Fond otvoreno društvo BiH, COI Step by Step, OŠ “Hasan Kikić“, OSCE, JU Dom zdravlja KS “Vrazova“ i drugi. Svi oni imaju zadatak da sa njihovog stručnog aspekta ponude rješenje za aktuelne probleme pripadnika romske populacije.

 

-U prethodnom periodu pravili smo bazu podataka o Romima koji žive na području općine Centar. To je podrazumijevalo broj djece koja idu ali i ne idu u školu, broj osoba koje posjeduju zdravstveno osiguranje ali i broj onih koji nisu ostvarili to pravo. Potom broj osoba koje uopće nisu prijavljene na adresi na kojoj žive i broj onih koji nemaju riješeno stambeno pitanje. Sve su to veliki problemi koji su prisutni na terenu. Timovi koje ćemo danas formirati pomoći će nam u prikupljanju tih podataka koji su jako nužni za daljnje reagovanje. Također će učesnici ponuditi konkretne prijedloge projekata iz svojih oblasti. Radit ćemo u manjim grupama, a one će imati rok od mjesec dana da detaljno dostave te prijedloge, da ih razrade, a onda ćemo krenuti sa pisanjem i razradom akcionih planova, rekla je Vedrana Duraković, službenica za ljudska prava u misiji OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti