Održana 4. redovna sjednica Štaba civilne zaštite Općine Centar

U četvrtak, 15. juna 2017. godine održana je 4. redovna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Centar Sarajevo.
Održana 4. redovna sjednica Štaba civilne zaštite Općine Centar

Na dnevnom redu ove sjednice, koju je vodio načelnik Štaba Vahid Bećirević, pomoćnik općinskog načelnika za civilnu zaštitu, bio je Izvještaj o sanacijama klizišta na području općine Centar u 2016. godini i Program edukacije učenika osnovnih škola sa Centra iz oblasti zaštite od požara.

 

Općinski štab je usvojio izvještaj o sanaciji klizišta na Centru u prošloj godini kojeg je prezentirao ekspert za klizišta Fuad Babić iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo. U 2016. godine urađeni su glavni projekti za sanaciju klizišta u ulicama Nahorevo 125, Mehmeda Spahe 8, Soukbunar 14 i Alipašina 201. Kad je riječ o izvođenju građevinskih radova na saniranju klizišta okončani su projekti sanacije u Pruščakovoj ulici, kao i na tri lokaliteta u Nahorevu: Lasac, mezarje i Ljubišino vrelo. Ovih dana su završeni i projekti sanacije klizišta u ulicama Soukbunar 136 i Stolačka kod brojeva 19, 21, 32 i 40, dok su u toku ugovoreni radovi na lokalitetu Višnjik i  ulicama Mehmeda Spahe 8, Pećina kod broja 31 i dio klizišta u Urijan Dedinoj ulici.

 

Osim navedenog, u prošloj godini se radilo na redovnom održavanju saniranih klizišta na 23 lokacije na području središnje sarajevske općine, te monitoring klizišta na lokalitetu Soukbunara. Realizator projekata sanacije klizišta je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, a finansijer Općina Centar koja je za tu namjenu u prošloj godini utrošila 876.419 KM.

 

Članovi Općinskog štaba civilne zaštite prihvatili su Program edukacije učenika šestih razreda osnovnih škola sa područja Centra iz oblasti zaštite od požara. Ovaj edukativni projekt je pokrenut imajući u vidu negativna iskustva i tragične posljedice požara i drugih nesreća kako u BiH tako i u svijetu gdje najčešće stradaju djeca, kao i činjenicu da nastavnim planovima i programima osnovnog obrazovanja nije obuhvaćena oblast zaštita od požara i drugih nesreća. Edukacija će biti provedena u periodu septembar-oktobar 2017. godine godine u svim osnovnim školama na području općine Centar. Predavači će biti Haris Aganović, stručni saradnik za protivpožarnu zaštitu u Službi za civilnu zaštitu i Sulejman Vranac, komandir Dobrovoljnog vatrogasnog društva ''Bjelave'', a planirane su i praktične vježbe za evakuaciju i postupanja u slučaju požara.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti