Općina Centar opredijeljena za stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja

Predstavnici humanitarne organizacije CRS (Catholic Relief Services) Majda Behrem-Stojanov, Senad Kapetanović i Vojislav Ivanović su u srijedu, 14. juna 2017. godine posjetili Općinu Centar gdje su sa načelnikom Općine dr. Nedžadom Ajnadžićem razgovarali o nekoliko značajnih projekata koje ova organizacija u saradnji sa Općinom Centar može implementirati za njene sugrađane.
Općina Centar opredijeljena za stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja

Radi se o projektima pod nazivom „PRO-Budućnost“ i „Rast“ koje pomenuta organizacija realizuje uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

 

Projekt „PRO-Budućnost“ je mirovni projekt koji za sada okuplja 60 općina širom Bosne i Hercegovine. –Jako nam je stalo da u ovom projektu imamo i dalje uključenu centralnu sarajevsku općinu, što će poslati jednu pozitvnu sliku i biti za primjer u cijeloj državi kako trebamo graditi odnose među građanima i narodima kako bi nam svima sutra bilo bolje. Danas smo sa načelnikom Ajnadžićem razgovarali o daljnjoj podršci implementaciji ovog projekta s ciljem izgradnje trajnog mira i aktivnostima koje su najprihvatljivije za ovu općinu. Mišljenja sam da ćemo imati punu podršku načelnika u procesu izgradnje povjerenja i razumijevanja među građanima što je suština projekta PRO-Budućnost, objasnila je direktorica projekta Behrem-Stojanov.

 

Drugi prezentirani projekt pod nazivom „Rast“ ima za cilj ekonomsko osnaživanje općine Centar. –Sa ovim projektom u jedinicama lokalne samouprave podstičemo uspostavljanje javno-privatnog dijaloga s ciljem stvaranja boljeg poslovnog okruženja za privlačenje novih investicija i otvaranje novih radnih mjesta i u konačnici boljeg života u svim lokalnim zajednicama u BiH. Ovaj projekt implementiramo u dva pravca. Jedan je podrška lokalnoj administraciji da svojim ustrojstvom i pozitivnim odgovorom na potrebe investitora pokaže spremnost za razvoj povoljnijeg poslovnog okruženja. Drugi pravac je usmjeren na podršku realizaciji određenih infrastrukturnih projekata i razvoju poslovnih ideja, a ova druga komponenta je predviđena samo za određene jedinice lokalne samouprave u kojima se implementira projekt „Rast“, kazao je menadžer ovog projekta Senad Kapetanović.

 

Načelnik Ajnadžić je ovom prilikom kazao da će smatrati uspjehom ukoliko za njegovog mandata potencijalni kredibilni investitori na jednom mjestu u Općini dobiju za deset dana sva potrebna odobrenja.

 

–U Općini Centar smo pokrenuli aktivnosti za otvaranje Centra za izvrsnost čija će uloga biti upravo poboljšanje usluge prema potencijalnim investitorima. Također smo okončali obuku 39 mladih ljudi za pisanje projekata i aplikacija na fondove Evropske unije, kazao je Ajnadžić i predložio neke od projekata koje mogu zajednički realizovati CRS i Općina Centar: uređenje prostorija nekadašnje škole na Mrkovićima, izgradnja Doma penzionera u Nahorevskoj ulici, obnova krova pravoslavne kapele na groblju Sveti Marko, kao i projekt ozelenjavanja općine Centar u okviru kojeg je planirana sadnja 10.000 sadnica naredne tri godine.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti