Okončana edukacija iz oblasti pisanja projekata i aplikacija na fondove EU

U Općini Centar Sarajevo završena je 6. juna 2017. godine dvodnevna edukacija o pisanju projekata i aplikacija na fondove Evropske unije, koja je organizirana u svrhu stručnog osposobljavanja mladih uposlenika Općine Centar, a prisustvovali su i uposlenici općina Fojnica i Kladanj.
Okončana edukacija iz oblasti pisanja projekata i aplikacija na fondove EU

Predavanja je održao stručnjak iz ove oblasti Amil Kamenica, a teme su bile: EU grantovi i drugi dostupni EU fondovi za Bosnu i Hercegovinu i region, praktični aspekti implementacije projekata, identifikacija projektnih ideja – proces organizacije projektnog tima, razvoj projektnih ideja, pregled aplikativnog paketa i upoznavanje sa osnovama budžetiranja projekata. 

 

Ciljevi ove edukacije jesu stručno osposobljavanje općinskih uposlenika i u konačnici formiranje tima za pisanje projekata sa akcentom na razvoj lokalne zajednice, a koji će biti upućeni prema IPA (Instrument pretpristupne pomoći), jednom od finansijskih instrumenata EU.

 

Polaznicima edukacije se danas obratio načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, koji je i inicijator ove aktivnosti, naglasivši da su ova predavanja prvi koraci ka dodatnom ciljanom poboljšanju kvalitete življenja u našoj lokalnoj zajednici pa i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

 

-Ovo su prvi koraci u obaveznom poslu koji će raditi timovi čiji će zadatak biti pisanje projekata koji će po mogućnosti praviti nove vrijednosti, poboljšati standard življenja građana naše zajednice ali i cijele Bosne i Hercegovine. Prvi korak podrazumijeva vašu edukaciju kako biste se stručno osposobili za pisanje projekata prema IPA fondovima odnosno EU fondovima bilo koje vrste, a koji podrazumijevaju suport po pitanju investiranja. Drugi korak će biti da se u svakoj službi formira tim koji će isključivo biti spreman da prepoznaje priliku i piše projekte koji će biti od esencijalnog interesa za našu lokalnu zajednicu kao i druge u našoj državi, rekao je Ajnadžić te najavio i formiranje novog odjela koji će se baviti isključivo zaštitom okoliša.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti