U Sarajevu obilježena godišnjica bitke na Monte Meletti

U našem gradu 2. juna 2017. godine održana je ''Manifestacija mira i sjećanja (Melettagedenken) Meletta 2017.'' koja se svake godine obilježava na godišnjicu velike bitke na Monte Meletti (sjeverna Italija) kojom je austro-ugarska vojska ostvarila jednu od najslavnijih pobjeda u Prvom svjetskom ratu.
U Sarajevu obilježena godišnjica bitke na Monte Meletti

U obilježavanju godišnjice su učestvovali članovi Udruženja austrijsko-bosanskohercegovačkog prijateljstva iz Austrije, Italije i Bosne i Hercegovine. U ime naše zemlje su prisustvovale delegacije iz Sarajeva i Bihaća. Općina Centar je i ove godine finansijski podržala obilježavanje ove manifestacije, a u ime Općine manifestaciji je prisustvovao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić.

 

Centralna manifestacija održana je na groblju „Lav“ gdje su delegacije položile cijeće i odale počast poginulim u svim ratovima.

 

Načelnik Ajnadžić je naglasio da je delegacija naše zemlje zadovoljna što se na obilježavanju godišnjice bitke na Monte Melleti zapravo obilježava jedinstvo.

 

-Nosimo poruku mira i prosperiteta u našim zemljama, ali i u cijelom svijetu. Svi mi u cijelom regionu i svijetu trebamo postati iskrene sluge mira, a protivnici rata. Vjerujem da ćemo svi mi biti misionari mira u cijelom svijetu, poručio je Ajnadžić.

 

Karlo Lunardi, u ime delegacije iz Italije je istakao da na ovakvim manifestacijama nema nikakve diskriminacije.

 

-Svi smo ravnopravni i želimo da pošaljemo poruku mira, naglasio je Lunardi.  

 

Gosti iz Italije i Austrije drugi dan borave u našoj domovini, a kako su kazali, ovo im je bila prilika da se upoznaju sa stanovnicima naše države, ali i Bosnom i Hercegovinom.

 

-Na putu do Sarajeva mogle su se vidjeti rane iz agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu od 1992-1995. godine. To nas je podsjetilo na grozote ratova. Zbog toga moramo njegova i širiti mir u svijetu kako bi se ratovi zaustavili, naglasio je Piter Aleš iz delegacije Austrije.

 

Bitka na Monte Meletti se odigrala 7. juna 1916. godine, kada je poražena italijanska armija i u kojoj je poginulo 208 Bošnjaka različitih vjeroispovijesti - pripadnika Druge bosanskohercegovačke regimente austrougarske vojske, po­znatije kao Bošnjačka regimenta. Ova regimenta je jedna od najodlikovanijih jedinica u austro-ugarskoj vojsci, a njeni pripadnici su se poznavali po fesovima koji su bili sive boje u ratu, a crvene u miru.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti