Počela velika kampanja suzbijanja melanoma kože „Euromelanoma 2017“

U četvrtak 1. juna 2017. godine u prostorijama Općine Centar održana je konferencija za medije na kojoj je najavljen početak kampanje „Euromelanoma 2017“ u Bosni i Hercegovini, koja predstavlja evropsku godišnju kampanju prevencije raka kože, a usmjerena je na podizanje svijesti o opasnostima, značaju rane dijagnoze i načinima liječenja ove bolesti.
Počela velika kampanja suzbijanja melanoma kože „Euromelanoma 2017“

U ime načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića, kao domaćin konferenciji je prisustvovao njegov savjetnik Osmo Babić koji je izrazio veliko zadovoljstvo što je Općina Centar ove godine partner u borbi protiv opake bolesti karcinoma kože.

 

-Svojim dosadašnjim djelovanjem pokazali smo da su nam građani na prvom mjestu. Želimo skrenuti građanima pažnju na podizanje svijesti o opasnostima ove bolesti. Raduje nas da će se glavne aktivnosti održavati na području općine Centar, te smatramo da je plato ispred BBI centra zbog velike posjećenosti najbolje mjesto za provođenje ovakvih kampanja. Općina Centar će u skladu sa mogućnostima nastaviti podržavati svaku aktivnost koja ima za cilj očuvanje zdravlja naših građana. Pozivam građane da iskoriste kampanju i besplatno se informišu i testiraju, naglasio je Babić.

 

Najavljujući početak kampanje borbe protiv melanoma, koja ne bi mogla biti realizovana bez podrške Općine Centar i ostalih sponzora, doktorica sa Klinike za dermatovenerologiju UKCS Hana Helppikangas, koja je ujedno i predsjednica  Euromelanoma kampanje za BiH, je kazala da se ova kampanja provodi od 2011. godine kada se BiH zvanično priključila evropskoj asocijaciji borbe protiv melanoma koja broji 32 zemlje Evrope.

 

-Svi znamo da se protiv karcinoma najbolje borimo prevencijom, posebno kod melanoma koji su najagresivniji karcinomi u humanoj patologiji. Ovom kampanjom želimo da uz pomoć edukativnih materijala i brošura, jedinstvenih za sve zemlje Evrope, naučimo naše građane kako se pravilno zaštititi od ultravioletnog zračenja, na koji način uraditi samopregled i kako prepoznati promjene na koži. Preporučujemo da se svaki građanin javi kod svog dermatologa radi pregleda kože. Za naše građane će u subotu (3. juni 2017. godine) na platou ispred BBI centra od 10 do 15 sati biti organizovana promocija same kampanje, gdje će se moći svi javiti bez zdravstvene knjižice i uputnice na besplatne preglede, dok će u utorak (6. juna 2017.) ovi pregledi biti obavljani u prostorijama Klinike za dermatovenerologiju UKCS u periodu od 9 do 14 sati. Nažalost ne postoji jedinstveni registar oboljelih na nivou BiH, nemamo usvojen protokol prevencije rane dijagnostike, kao ni zakon o zabrani korištenja solarija do 18 godina, zakon koji je usvojen u cijeloj Evropi i susjednoj Srbiji, objasnila je Helppikangas.

 

Svoje lično iskustvo borbe protiv melanoma je prisutnima ispričao Zdravko Ljubas koji je ukazao na značaj preventive i povećanje stepena svijesti o opasnostima koje vrebaju od melanoma i drugih oblika karcinoma kože, dok je dr. Haris Lukas sa Klinike za vaskularnu hirurgiju UKCS prezentovao statističke podatke koje su prikupili doktori sa Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevo tokom svog rada sa pacijentima.

 

Na današnjoj press konferenciji također su u ime Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu učestvovali doktori medicine koji provode pomenutu kampanju: prim. dr. Almira Selmanagić sa Klinike za kožne bolesti UKCS dr. Kerim Alender i dr. Mersiha Krupalija-Fazlić.

 

Osim u Sarajevu kampanja „Euromelanoma 2017“ se provodi i u drugim zdravstvenim ustanovama u cijeloj Bosni i Hercegovini poput Tuzle, Zenice, Mostara i u gradovima RS.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti