Vlada FBiH dala saglasnost Općini Centar za korištenje zemljišta na Grdonju

Vlada Federacije BiH je odgovorila pozitivno na inicijativu Općine Centar za izgradnju sportske plohe i dječijeg igrališta na zemljištu pored stare seizmološke stanice na Grdonju (područje Mjesne zajednice „Hrastovi-Mrkovići“).
Vlada FBiH dala saglasnost Općini Centar za korištenje zemljišta na Grdonju

Vlada Federacije BiH je kao vlasnik objekta seizmološke stanice na Grdonju i okolnog zemljišta ukupne površine oko šest dunuma (dok je Hidrometeorološki zavod nosilac prava raspolaganja) dala Općini Centar na korištenje dio zemljišta za pomenutu namjenu.

 

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je prilikom obilaska ove lokacije zajedno sa Đenitom Bogunić-Kešelj, šeficom odsjeka za komunalne poslove Općine Centar, razgovarao sa lokalnim stanovnicima koji su izrazili veliko zadovoljstvo planiranom izgradnjom sportske plohe i dječijeg igrališta, sadržaja kojih na ovom području nema. Načelnik Ajnadžić ih je informisao da općinske službe rade na pripremi potrebne projektne dokumentacije, za šta je iz općinskog budžeta obezbijeđeno 10.000 KM, nakon čega slijedi raspisivanje javnog poziva za odabir izvođača radova na izgradnji sportske plohe i dječijeg igrališta na Grdonju. Za realizaciju ovog projekta Općina je planirala iznos od 150.000 KM u ovogodišnjem budžetu. U razgovoru sa građanima bilo je riječi i o projektima od prioritetnog značaja za ovo područje - izgradnji saobraćajnice koja će spajati ulice Nedžada Mušića i Gornja Breka (za što je Općina Centar obezbijedila 1.400.000 KM) te rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Panjina kula.

 

Načelnik Ajandžić je ovom prilikom izrazio želju da objekat seizmološke stanice (Grdonj 6), koji je sada napušten, preuzme i obnovi Općina Centar. U njoj bi jedan dio objekta koristila Vlada Federacije BiH kao vlasnik, dok bi drugi dio preuzela Općina Centar na period od najmanje 20 godina za svoje potrebe, najvjerovatnije kao edukativni centar.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti