Na Šipu utvrđeno više prioritetnih projekata čija realizacija započinje i u narednim danima

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa svojim saradnicima iz nekoliko općinskih službi u utorak 23. maja 2017. godine obišao lokaciju Šipa i tom prilikom je utvrđeno nekoliko komunalnih projekata čija realizacija treba da započne ovih dana.
Na Šipu utvrđeno više prioritetnih projekata čija realizacija započinje i u narednim danima

Prvo je utvrđena moguća trasa pješačke staze koja treba da povezuje ovo naselje sa Gradskih parkom na Jezeru ispod porodilišta „Zehra Muidović“.

 

Izgradnjom staze, osim povezivanja ovog naselja sa ostatkom općine Centar, stanovnici Šipa će moći koristiti najveću zelenu površinu u Kantonu Sarajevo od 7 hektara za čije uređenje Općina Centar godinama izdvaja znatna finansijska sredstva.

 

Također je dogovoreno da se iza stambenog objekta u Ulici branilaca Šipa 21 napravi privremeno sportsko igralište do privođenja zemljišta krajnjoj namjeni. Načelnik Ajnadžić je izdao nalog Kantonalnom komunalnom preduzeću „Park“ da od sutra krenu sa hortikulturnim uređenjem područja Šipa i da ovo naselje stave na listu redovnog održavanja manjih javnih i zelenih površina. Općina Centar ima namjeru da do 1. jula ove godine završi sa hortikulturnim uređenjem svih zelenih površina na svom području, što bi realizovali uposlenici preduzeća „Park“ u saradnji sa učesnicima projekta korisno društvenog rada i Službe civilne zaštite Općine Centar.

 

Također je bilo govora o postavljanju niša za kontejnere i dogovoreno je da za početak komunalno preduzeće „Rad“ postavi na pet lokacija ove niše kao i da u saradnji sa Službom za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar utvrde potencijalne lokacije za postavljanje podzemnih kontejnera za selektivno odlaganje otpada. Stav načelnika Ajnadžića je da vanjski kontejneri za odlaganje otpada ne smiju biti postavljeni na saobraćajnicu ili trotoar gdje smetaju pješacima.

 

Bilo je također govora da dvije divlje deponije kod objekta u Ulici branilaca Šipa 21 i na lokaciji budućeg objekta osnovne škole budu uklonjene ili stavljena pod nadzor. Na kraju svog obilaska Šipa načelnik Ajnadžić je posjetio i dječije igralište gdje je planirana gradnja „ciciban“ igrališta za bezbrižnu igru najmlađih stanovnika Centra.

 

Današnjoj posjeti osim predstavnika općinskih službi za prostorno uređenje i komunalne poslove, imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina, te za lokalnu samoupravu također su prisustvovali predstavnici Savjeta Mjesne zajednice „Betanija-Šip“, vijećnik Sejad Đozo, stanovnik ovog naselja, kao i predstavnici komunalnih preduzeća „Park“ i „Rad“, te građevinskog preduzeća „Grakop“ sa kojim Općina Centar ima potpisan sporazum o redovnom održavanju lokalnih i nekategorisanih cesta .

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti