Članovi Centra za zdravo starenje oduševljeni mnogobrojnim aktivnostima

Sa ciljem poboljšanja kvaliteta života osoba treće starosne dobe koje su najčešće marginalizirana društvena grupa, 18. januara 2016. godine, na području općine Centar otvoren je Centar za zdravo starenje.
Članovi Centra za zdravo starenje oduševljeni mnogobrojnim aktivnostima

Centar ima za cilj promjenu pasivnog stanja starijih osoba u aktivno, te da ih uključivanjem u mnogobrojne sekcije, radionice i druženja vrati u društvo kojem su još uvijek potrebni.

 

Centar broji 500 registrovanih članova od kojih 120 svakodnevno posjećuje centar i učestvuje u radionicama i sekcijama kao što su korištenje računara, učenje engleskog jezika i preventivno-korektivna gimnastika koju vodi Aldin Ferić, mladi magistar nauka iz oblasti sporta i tjelesnog odgoja.

 

Prema riječima Ferića sekcija je sasvim prilagođena osobama treće starosne dobi i jako je posjećena.

 

-Ovu sekciju pohađa 75 posto članova Centra i samim time postala je najmnogobrojnija sekcija u Centru. Vježbe su prilagođene osobama treće starosne dobi i njihov cilj jeste održavanje vitalnosti i rada mišića i mišićnih skupina. Vježbe su koncipirane tako da svako bez dodatnih opterećenja može učestvovati, rekao je Ferić.

 

Centar pored navedenih sekcija organizuje i dodatne sekcije kao što su: rad na aluminijskoj foliji, dekupaž, likovna sekcija, akvarel, akril, ljekobilje, španski i talijanski jezik, te horska sekcija. Svaka od navedenih grupa po okončanju radionica upriliči prigodnu izložbu i prezentaciju kada, često u dobrom raspoloženju zapjevaju tradicionalne bosansko-hercegovačke pjesme. Sa ciljem veće socijalizacije članova, Centar često organizuje i izlete, kako u našoj državi tako i van nje.  

 

U nastojanju da mlađim generacijama približi starije osobe koje sa svojim životnim iskustvom imaju mnogo toga da ponude, rukovodstvo Centra je organizovalo međugeneracijski razgovor na temu “Dan pobjede na fašizmom“ u kojem su učestvovali i učenici srednjih škola, a trenutno su u Centru izloženi i najbolji likovni radovi osnovaca iz cijele Bosne i Hercegovine. 

 

Varja Nikolić, koordinatorica Centra za zdravo starenje jako je zadovoljna postignutim radom ove ustanove u kojoj, kako kaže, imaju predivnu slobodu, a nimalo ograničenja.

 

- Ovdje radimo bez pritiska, sa puno slobode i bez ikakvih ograničenja, rekla je zadovoljno Nikolić, te dodala da se u Centru radi bez stajanja kao i da se konstantno radi na novim idejama koje će obogatiti kulturni i društveni život članova, njihovih obitelji pa i same društvene zajednice. 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti