Srednjoškolci potpisali ugovore za dodjelu stipendija Općine Centar

U velikoj sali Općine Centar, u ponedjeljak 22. maja 2017. godine, organizovano je potpisivanje ugovora sa srednjoškolcima za dodjelu općinskih stipendija „Prof. dr. Husein Kulenović“ za školsku 2016/2017. godinu.
Srednjoškolci potpisali ugovore za dodjelu stipendija Općine Centar

Ovom prilikom je 136 učenika srednjih škola potpisalo ugovor na osnovu kojeg će svaki mjesec dobijati 80 KM. Sredstva stipendije obuhvataju period od deset mjeseci, počev od septembra 2016. do juna 2017. godine. Nadležna općinska služba će za protekle školske mjesece isplatiti sredstva na račune potpisnika ugovora.

 

Prilikom potpisivanja ugovora prisutni su upoznati da je Općina Centar ove godine izdvojila najviše sredstava do sada za stipendiranje studenata i srednjoškolaca i da je ovo prva godina da su svi aplikanti koji su ispunili zadane uslove i dobili općinsku stipendiju, što do sada nije bio slučaj zbog nedostatka finansijskih sredstava. Danas su pored ostalih ugovore potpisali i 48 srednjoškolaca sa prosjekom ocjena 5,0.

 

Načelnik Općine dr. Nedžad Ajnadžić je izrazio zadovoljstvo velikim brojem uspješnih učenika iz Centra i čestitao i prisutnim roditeljima na lijepom odgoju svoje djece.

 

-Naša obaveza je da djecu više odgajamo i vaspitavamo i da roditelji u saradnji sa svojim dobrim i časnim nastavnicima, djecu što bolje pripreme za budućnost. Želim reći da će Općina Centar u narednom periodu za učenike izdvajati više sredstava nego do sada, jer i ja i Općinsko vijeće smatramo da je ovo najbolja investicija, ulagati u buduće generacije koje će voditi Bosnu i Hercegovinu na evropskom putu, a istovremeno mi vjerujemo da je to investicija koja se najbrže vraća, kroz ekonomiju i nove vrijednosti. Mi vjerujemo da ćete vi sutra biti dobri studenti i bolji graditelji Bosne i Hercegovine nego što smo mi to danas. Zasluge naravno pripadaju vama i vašim roditeljima, a mogu reći i društvenoj zajednici koja treba i mora imati više razumijevanja naspram obrazovanja. Obrazovanje čini mladog čovjeka bogatim, jer kao što kaže stara poslovica, to je jedino što uvijek nosite sa sobom i ne može vam ga niko uzeti, kazao je Ajnadžić.

 

Prošle sedmice su 142 studenta potpisala ugovore o stipendiranju u iznosu od 120 KM mjesečno, čime broj stipendista Općine Centar za školsku 2016/2017. godinu iznosi 278 studenata i srednjoškolaca, za šta je iz općinskog budžeta izdvojeno 279.800 KM.

 

U ime Općinskog vijeća Centar stipendiste je pozdravio Mustafa Mulić, dopredsjedavajući Vijeća koji je čestitao svim dobitnicima općinske stipendije.

 

-Sve velike evropske i svjetske sile koje su prošle kroz tranziciju kroz koju prolazi i Bosna i Hercegovina izlazile su iz krize ulaganjem u obrazovanje i mlade ljude. Općina Centar želi podizanjem nivoa obrazovanja i znanja ljudi napraviti generacije mladih koje će sutra voditi ovu državu. Želim da naglasim da je Općina Centar sa ovim brojem stipendija pri samom vrhu općina koje pomažu i daju podršku mladim ljudima, kazao je Mulić. 

 

Općina Centar u skladu sa Pravilnikom o dodjeli stipendija „Prof. dr. Husein Kulenović“ već 12. godinu za redom raspisuje konkurs za dodjelu stipendija, koju dodjeljuje srednjoškolcima i studentima sa visokim prosjekom ocjena u cilju podrške njihovom daljem školovanju. Na objavljeni javni poziv za stipendiranje pristigle su 322 prijave, od kojih je, nakon bodovanja po utvrđenim kriterijima, odabrano 278 stipendista. Općinsko vijeće Centar je na 9. redovnoj sjednici održanoj 20. aprila 2017. godine donijelo Odluku o izboru učenika i studenata za dodjelu stipendija „Prof. dr. Husein Kulenović“ u školskoj 2016/2017. godini.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti