Održana 10. sjednica Općinskog vijeća Centar

Općinsko vijeće Centar Sarajevo održalo je 15. maja 2017. godine 10. redovnu sjednicu. Zasjedanje je vodila Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća.
Održana 10. sjednica Općinskog vijeća Centar

Ovogodišnji budžet Općine 56.425.264 KM

 

Na dnevnom redu ovog zasjedanja Vijeća je bio općinski budžet za prošlu i ovu godinu. U Izvještaju o izvršenju budžeta Općine Centar za 2016. godinu je navedeno da su ukupno ostvareni prihodi i primici iznosili 52.796.805 konvertibilnih maraka, a ukupni izdaci 26.425.112 KM (od kojih 40,14% čine namjenska sredstva za zaštitu i spašavanje od prirodnih i drugih nepogoda), tako da se razlika između prihoda i rashoda u iznosu od 26.425.112 KM prenosi u budžet za ovu godinu. Iako je u prošloj godini u budžet prikupljeno više sredstava u odnosu na plan i povećana imovina Općine Centar za četiri miliona maraka, te realizovani i započeti novi projekti, vijećnici su ukazali na nizak nivo realizacije budžetskih izdataka u prošloj godini zbog čega se značajna sredstva prenose u narednu godinu, tako da Izvještaj o izvršenju budžeta Općine Centar za 2016. godinu nije dobio podršku većine vijećnika.

 

Općinsko vijeće je na ovoj sjednici usvojilo predložene izmjene i dopune budžeta Općine Centar za 2017. godinu. Ovaj rebalans budžeta je bilo potrebno izvršiti jer se u prvobitno usvojeni budžet za ovu godinu u iznosu od 46.382.720 KM prenose i neutrošena sredstva iz prošle godine, tako da budžet sada iznosi ukupno 56.425.264 KM. Pored prenesenih sredstava, procijenjeni prihodi za ovu godinu usklađeni su sa novim saznanjima i u sumi su povećani za 727.052 KM. Prema rebalansu, prenesena sredstva se raspoređuju na već usvojene projekte za čiju realizaciju su potrebna dodatna sredstva, kao i na pojedine nove projekte. Takođe su obezbijeđena dodatna sredstva za socijalno ugrožene kategorije i boračku populaciju, zapošljavanje i stambeno zbrinjavanje mladih, za nevladin sektor, kulturu, sportske organizacije, donacije zdravstvenim ustanovama i drugo.

 

Općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je ovom prilikom iskazao zadovoljstvo što budžetski prihodi rastu i ujedno ukazao na neophodnost da se maksimalno ubrza usporena implementacija projekata i informisao Vijeće da se u tom cilju vrši reorganizacija općinskih službi. Načelnik Ajnadžić je naglasio da će akcent biti na investicijama od infrastrukturnog i ekonomskog interesa za razvoj ove lokalne  zajednice, uz mjere da se povećava prihodovna strana budžeta. Po njegovim riječima, obezbijeđena su dodatna sredstva za realizaciju projekata koji su od prioritetnog značaja za građane općine Centar, kao što su izgradnja zgrade osnovne škole na Šipu, kao i objekata za smještaj interno raseljenih i socijalno ugroženih porodica te ruševinaca, zatim za revitalizaciju obdaništa Razigrani dani, izgradnju Centra za zdravo odrastanje djece (objekt bivše Austrijske kuće), Centra za pomoć porodicama djece sa posebnim potrebama kao i novog Centra za zdravo starenje, te izgradnju podzemnog skloništa /garaže ispod igrališta u FIS-u. Kad je riječ o infrastrukturnim projektima, obezbijeđena su dodatna sredstva za sanaciju klizišta (ukupno 2,5 miliona), javnu rasvjetu, vodovod i kanalizaciju, gasifikaciju naselja Poljine, Kromolj, Nahorevo i Nahorevska brda; izgradnju kružnih tokova na saobraćajnicama, izgradnju novih saobraćajnica (na lokalitetu Jagomir II, kod porodilišta Jezero i između ulica Nedžada Mušića i Gornja Breka), te biciklističke staze Alipašina ulica-Betanija, kao i za izgradnju sportskih ploha i dječijih igrališta ''ciciban''. Osim toga, za zapošljavanje je obezbijeđeno dodatnih 400.000 maraka i 100.000 za podršku stambenom zbrinjavanju mladih, te još 100.000 za utopljavanje fasada zgrada i drugo.

 

Shodno izmjenama i dopunama budžeta usvojene su izmjene i dopune Odluke o izvršavanju budžeta u 2017. godini.

 

Ostvareno 231.986 KM prihoda od kamata na oročena sredstva Općine

 

Općinsko vijeće je usvojilo Izvještaj o investiranju raspoloživih novčanih sredstava Općine Centar za 2016. godinu prema kojem je ostvareno 231.986,14 KM prihoda od kamata koje su dale banke na oročena sredstva iz općinskog budžeta, što je za 15,99% više u odnosu na plan. Naime, prema odredbama federalnog Zakona o investiranju javnih sredstava, Općina je obavezna angažovati neutrošena budžetska sredstva koja ima na svom računu, ukoliko ona nisu utrošena za planirane namjene, i investirati ih isključivo u oročene depozite kod banaka. Po tom osnovu prethodnih godina Općina je ostvarivala značajan prihod novčanih sredstava koje je ulagala u projekte od općeg interesa. Konstatovano je da je nastavljen pozitivan trend efekata zakonske obaveze investiranja slobodnih budžetskih sredstava koji se ogleda u povećanju budžetskih sredstava po tom osnovu.

 

Općinsko vijeće je primilo k znanju Registar budžetskih korisnika Općine Centar za 2018. godinu.

 

Vijećnici su i na ovoj sjednici uputili brojne inicijative od kojih su mnoge dobile podršku Vijeća. Tako je podršku dobila vijećnička inicijativa Sulejmana Haljevca, koja će biti upućenja u dalju proceduru, da se park Hastahana na Marijin Dvoru nazove po akademiku prof. dr. Nijazu Durakoviću.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti