Obilježavanje Dana Općine Centar okončano prvom sarajevskom rolerijadom

Povodom Dana Općine Centar u nedjelju, 14. maja 2017. godine, u organizaciji Udruženja građana ''Klub sporta Fit & Fun'', a uz podršku Općine Centar održana je prva sarajevska rolerijada.
Obilježavanje Dana Općine Centar okončano prvom sarajevskom rolerijadom

Rolerijadu je zvanično otvorio načelnik Općine dr. Nedžad Ajnadžić koji je velikom broju okupljenih kazao da u ime organizacionog odbora ove manifestacije ima želju da prva sarajevska rolerijada bude samo početak ovakvih manifestacija sa puno mladih učesnika. 

"Od naredne godine imamo namjeru da ova manifestacija dobije status međunarodne, kao što je to u zemljama regiona, i da bude ubilježena u internacionalnom kalendaru sportskih dešavanja. Danas će sport dobiti šansu, a za najbolje takmičare smo obezbijedili lijepe nagrade. Općina Centar će nastaviti podržavati ovu aktivnost i želimo da Sarajevo bude u mreži gradova koji već imaju ustanovljene rolerijade", istakao je Ajnadžić.

 

Dok je trajala registracija učesnika predsjednica Udruženja građana ''Klub sporta Fit & Fun'' Marijana Arapović-Podrug je kazala da će na rolerijadi učestvovati oko 350 učesnika. 

"Sama ideja se javila prije nekoliko godina. Načelnik Općine Centar je prepoznao značaj ove manifestacije i pozvao nas je da u okviru Dana Općine Centar zajedno sa njima organizujemo prvu rolerijadu. Želimo da se danas svi dobro zabave i da pobijede najbolji u rolanju i da ne bude povreda. Ovo je pokazatelj koliko Općina Centar ima dobrih ideja i na ovakav način žele da pokažu koliko su sport i zdrav način života bitni za stanovnike lokalne zajednice, objasnila je Arapović-Podrug.

 

Najmlađi učesnici do 6 godina su imali utrku na rolama od restorana McDonald's u Maršala Tita do BBI centra. U ženskoj kategoriji najbolja je bila Lamija Avdić, dok je među dječacima ovog uzrasta najbolji bio Alen Barakovac. Među takmičarkama uzrasta od 6 do 11 godina najbolja je bila Nena Kurtović, dok je među dječacima ovog uzrasta najbolji bio Bakir Halvo. Među rolerima uzrasta od 11 do 16 godina od djevojčica najbolja je bila Lajla Sultanović, a među dječacima ovog uzrasta najbrži je bio Rijad Gulović. U kategoriji porodične trke sa dva člana prvi su Esma i Ajša Parla, u utrci sa tri člana porodice prvi su Samra, Asmir i Asim Selimbegović, dok su jedini učesnici i pobjednici u porodičnoj utrci sa četiri člana porodica Barakovac. U ovim kategorijama dionica za takmičare je bila od spomen-obilježja „Vječna vatra“ do BBI centra.

 

Posljednji učesnici na današnjoj rolerijadi su odrasli preko 16 godina, koji su se utrkivali rutom od „Vječne vatre“ kroz Ulicu maršala Tita, Hamze Hume, preko Obale Kulina bana i Kulovića ulicom do cilja ispred BBI centra. U ovoj kategoriji takmičara među muškarcima najbolji je bio Nihad Bašić dok je prva kroz cilj od takmičarki prošla Samra Selimbegović.

 

Danas su također nagrađeni i najmlađi učesnik među dječacima Jošua Silajdžić (rođen 2012. godine), a među djevojčicama najmlađa učesnica prve sarajevske rolerijade je Selma Ferhatović (rođena 2014. godine).  Za najveću borbenost tokom takmičenja je proglašena i nagrađena Ena Barakovac.

 

Između ostalih sponzora Općina Centar je za učesnike u ženskoj i muškoj kategoriji utrke za odrasle obezbijedila novčane nagrade, pa je tako za prvo mjesto uručena nagrada od po 500, za druga od po 300 maraka, a treća plaćen vikend odmor u hotelu Nature u Fojnici.

 

Nagrade su, između ostalih, uručili Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar, zajedno sa svojim zamjenicima Mustafom Mulićem i Sulejmanom Haljevcem.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti