Izgradnja vodovoda Nahorevo se odvija planiranom dinamikom

Načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić, zajedno sa sekretarom Općine Jasnom Bebom, savjetnicima Mustafom Resićem i Bećirom Sirovinom, te šeficom odsjeka za komunalne poslove u Službi za prostorno uređenje i komunalne poslove Đenitom Bogunić-Kešelj, obišao je lokalitet Nahorevskih brda gdje je u toku izgradnja vodovoda za naselja Nahorevska brda, Selja, Muharemovići i Nahorevo čime će se riješiti decenijski problem stanovnika navedenih naselja sa snabdijevanjem pitkom vodom.
Izgradnja vodovoda Nahorevo se odvija planiranom dinamikom

Za nastavak realizacije ovog izuzetno značajnog kapitalnog projekta u ovogodišnjem općinskom budžetu je planiran milion i 800.000 maraka, a radove izvodi konzorcij firmi „Mibral“ i „Grakop“ koje su, putem javnog konkursa, izabrane kao najpovoljniji kvalifikovani izvođači.

 

Predstavnici izvođača radova, te projektantskog i izvođačkog nadzora upoznali su načelnika Ajnadžića sa stanjem na terenu i dinamikom izvođenja radova, te daljnjim aktivnostima na realizaciji projekta.

 

-Nakon što je okončana izgradnja rezervoara kapaciteta 250 hiljada litara, u proteklom periodu u cjelosti je položen i transportni cjevovod u dužini od 5.150 metara, te je spojen na rezervoar i vodozahvat. Trenutno se polaže distributivni cjevovod, a do sada je završena dionica od oko 1.500 metara, od ukupno 11,5 kilometara. U narednoj fazi realizacije planirana je izgradnja hlorne stanice pored rezervoara, istakao je Milan Bralović iz firme „Mibral“.

 

Načelnik Ajnadžić je izrazio zadovoljstvo što će stanovnici ovog područja nakon dugo godina čekanja konačno dobiti pitku vodu, ali i naglasio da ovaj projekat mora biti završen u predviđenom roku.

 

-Mi smo ovim ljudima obećali da će problem vodosnabdijevanja biti riješen i raduje me da se približava taj trenutak. Ovo je izuzetno važan i veoma koristan projekat za ovaj kraj, ali i za općinu Centar i Sarajevo. Danas smo obišli nekoliko lokacija i moram kazati da smo izuzetno zadovoljni ovim što je do sada urađeno. Kada je u pitanju vodosnabdijevanje, sljedeći iskorak je izrada projektne dokumentacije, a to smo planirali u rebalansu budžeta, za vodovod sa Uroševog vrela za naselje Alapi, dodao je Ajnadžić.

 

Lokalni stanovnici zahvalili su se načelniku Ajnadžiću i Općinskom vijeću kazavši da se njihov dugo sanjani san počeo polako ostvarivati.

 

-Ovo je najhumanija investicija Općine Centar na čemu smo neizmjerno zahvalni. Nakon trideset godina čekanja, konačno ćemo se moći napiti vode u svojim domovima. Siguran sam da će realizacija projekta doprinijeti razvoju ovog kraja, prije svega mislim na poljoprivrednu proizvodnju, istakao je Hamid Smječanin, stanovnik Nahorevskih brda.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti