Resiu-l-ulema Kavazović i načelnik Ajnadžić dogovorili aktivnosti oko uređenja harema Kalin hadži Alijine džamije

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i savjetnik za investicije Mustafa Resić posjetili su 11. maja 2017. godine reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića.
Resiu-l-ulema Kavazović i načelnik Ajnadžić dogovorili aktivnosti oko uređenja harema Kalin hadži Alijine džamije

Na sastanku sa reisu-l-ulemom načelnik Ajnadžić je prezentirao podatke o pomoći koju je u proteklim godinama Općina Centar pružala vjerskim zajednicama u Bosni i Hercegovini, ali i projekte od zajedničkog interesa ove lokalne zajednice i Islamske zajednice u BiH.

 

- Općina Centar ima jako dobru saradnju sa predstavnicima svih vjerskih zajednica. U posljednjih nekoliko godina projekti Islamske zajednice u BiH podržani su sa preko 530 hiljada maraka, a dodatnih 200 hiljada KM je izdvojeno za pomoć u izgradnji džamija na području Istočne Bosne. Vjerujem da možete biti ponosni na ovu lokalnu zajednicu kada je u pitanju saradnja sa vjerskim zajednicama. Želimo da se uključimo u rješavanje problema finansiranja potrošnje vode javnih česmi u blizini džamija koje stoljećima čine bitan dio identiteta Sarajeva, naglasio je Ajnadžić.

 

Reisu-l-ulema Kavazović je naglasio kako je upoznat sa činjenicom da Općina Centar izdvaja značajna sredstva, te da ga raduje što ova lokalna zajednica posvećuje veliku pažnju vjerskim zajednicama.

 

-Raduje me što budžet Općine Centar raste jer to znači i da su privredne aktivnosti u porastu i to je lijepa vijest za sve nas. Također, obradovan sam činjenicom da su pokrenute i aktivnosti u vezi izgradnje džamije na Kromolju, ali i što ste izrazili interes da se riješi problem finansiranja potrošnje vode na javnim česmama, kazao je Kavazović.

 

Načelnik Ajnadžić i reisu-l-ulema Kavazović dogovorili su i naredne korake kada je u pitanju rješavanje problema arhitektonskog uređenja harema Kalin hadži Alijine džamije.

 

-Mi želimo da cijeli lokalitet u blizini Narodnog pozorišta uredimo. Na tom prostoru se održava najveća kulturna manifestacija u našoj državi, ali i regionu, a to je Sarajevo Film Festival. Nedopustivo je da površina na kojoj se nekada nalazila džamija bude u onakvom stanju, zapuštena i prepuna parkiranih vozila. Na početku želimo da se taj park ogradi, da se istraže i zaštite arheološki ostaci, te da se zatim u skladu sa zaključcima Općinskog vijeća Centar iz 2015. godine, kroz izmjene i dopune Urbanističkog projekta „Pošta-sud“ konačno utvrde budući sadržaji ovog prostora, istakao je Ajnadžić.

 

Naglasivši želju Islamske zajednice da se dugogodišnji problem uređenja prostora harema Kalin hadži Alijine džamije riješi što je moguće prije i na pravičan način, reisu-l-ulema je podržao dosadašnje aktivnosti načelnika Ajnadžića i Općine Centar.

 

-Mi želimo da ovo pitanje bude riješeno na zadovoljstvo svih. Rano je govoriti o mogućem obliku i veličini budućeg objekta, ali je stav Islamske zajednice da na tom mjestu treba da se izgradi vjerski objekat koji će podsjećati da se na tom lokalitetu stoljećima nalazila džamija. Vjerujem da će se zajedničkim radom Općine Centar i Islamske zajednice dinamizirati aktivnosti na konačnom uređenju ovog lokaliteta, zaključio je reisu-l-ulema Kavazović.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti