Općina Centar izdvojila 61.000 KM školi ''Safvet-beg Bašagić'' za zamjenu stolarije

Iako osnovno obrazovanje još uvijek nije u njenoj nadležnosti, Općina Centar Sarajevo godinama izdvaja značajna sredstva iz svog budžeta za tu veoma važnu društvenu oblast, a posebno za unapređenje obrazovnog procesa i poboljšanje uvjeta rada i opremanje školskih objekata na području ove lokalne zajednice.
Općina Centar izdvojila 61.000 KM školi ''Safvet-beg Bašagić'' za zamjenu stolarije

Jedan u nizu takvih primjera je i donacija Osnovnoj školi ''Safvet-beg Bašagić'' u iznosu od 61.000 maraka za nabavku i ugradnju nove stolarije. Protokol o realizaciji tog budžetskog granta potpisao je u Općini Centar 10. maja 2017. godine općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić sa direktoricom škole ''Safvet-beg Bašagić'' Lejlom Dizdarević. Potpisivanju protokola su prisustvovali savjetnik načelnika Osmo Babić i općinski vijećnik Abid Jusić.

 

Načelnik Ajnadžić je ovom prilikom naglasio da je Općina Centar odlučna i dalje davati pomoć i podršku predškolskom i osnovnom obrazovanju.

 

-I ova donacija nastavak je kontinuirane pomoći Osnovnoj školi ''Safvet-beg Bašagić'', a u nekom narednom koraku planiramo u okviru projekta energetske efikasnosti utopljavanje fasada vrtića i škola na području općine Centar. Trenutno su aktuelni projekti utopljavanja fasada zgrada osnovnih škola ''Isak Samokovlija'' i ''Musa Ćazim Ćatić'', a uskoro i škole ''Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak'', rekao je Ajnadžić i dodao da će Općina Centar nastaviti kontinuiranu pomoć obrazovnom procesu, poboljšanju uvjeta rada i opremanje škola.

 

–Općina Centar neće podržati gašenje osnovnih škola na njenom području, a planirana je izgradnja škole u naselju Šip. Zalažemo se da se općinama vrati nadležnost nad predškolskim i osnovnim obrazovanjem, što je u skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi, istakao je načelnik.

 

Direktorica Dizdarević je, u ime učenika i nastavnog osoblja škole, uputila riječi zahvalnosti Općini Centar i načelniku Ajnadžiću za sveukupnu podršku ovoj obrazovnoj ustanovi i želju da se odlična saradnja sa ovom lokalnom zajednicom nastavi i ubuduće. Također je ovom prilikom uputila poziv predstavnicima Općine Centar na manifestaciju koja će biti održana povodom 125 godina postojanja i rada škole ''Safet-beg Bašagić''. Direktorica Dizdarević se zahvalila i vijećniku Abidu Jusiću, koji je nekada pohađao tu školu, što se nesebično založio da se u općinskom budžetu obezbijedi 61.000 maraka za nabavku i ugradnju nove stolarije.

 

Podsjećamo da je u posljednjih nekoliko godina iz budžeta Općine Centar Osnovnoj školi ''Safvet-beg Bašagić'' izdvojeno oko 40.000 maraka za sanaciju sale za tjelesni odgoj za učenike do petog razreda, renoviranje mokrih čvorova, zamjenu podova u pojedinim kabinetima, nabavku računarske opreme i stolica, opremanje školske biblioteke, postavljanje video nadzora...

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti