Obilježen Dan pobjede nad fašizmom i dan sjećanja na ubijenu djecu

Na lokalitetu Spomen obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva u Velikom parku u utorak, 9. maja 2017. godine obilježen je Dan pobjede nad fašizmom i dan sjećanja na ubijenu djecu održavanjem manifestacije pod nazivom „A bili su samo djeca“.
Obilježen Dan pobjede nad fašizmom i dan sjećanja na ubijenu djecu

Organizator manifestacije je Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Manifestaciji su prisustvovali predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, članovi Udruženja, predstavnici političkih stranaka, te nekoliko stotina učenika iz osnovnih i srednjih škola kao i vrtića sa područja Kantona Sarajevo. U ime Općine Centar manifestaciji su prisustvovali načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Mustafa Mulić, savjetnici načelnika Jasmin Gerin i Bećir Sirovina, te vijećnici Benjamin Isović, Samir Fazlić, Nihad Uk, Sonja Akšamija i Sead Srna.

 

Nakon intoniranja državne himne, prisutnima se obratio predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godine Fikret Grabovica naglasivši da svi zajedno moramo raditi na tome da se zlo nikada ne ponovi.

 

-Vrijeme brzo prolazi, a nažalost stvari se sporo mijenjaju. Još jedna godina je prošla, a poruke i pozivi koje smo poslali 9. maja 2016. godine i dalje su žive i što je najtužnije, još uvijek aktuelne. Kao da vrijeme stoji, a ludilo bjesni cijelim svijetom i užasi se množe. Ponovo se nalazimo na ovom mjestu koje je tako simbolično i koje nam šutke govori o teškim, najtežim trenucima koje smo preživjeli prije dvadeset i više godina. Već su dvije decenije prohujale, a bol ne prolazi, možemo čak reći da postaje sve veća jer zločinstvo ubijanja nedužnih i brutalnost načina na koji je to učinjeno bivaju sve očigledniji. Mi nećemo prestati upozoravati ljude, počevši od onih među nama. Sa ovog mjesta šaljemo poziv za mir cijeloj planeti i otvoreno i odlučno dižemo svoj glas protiv fašizma, rasizma, nacionalizma, terorizma i svakog drugog oblika koji za cilj ima da se uzme oružje u ruke. Činjenica je da jedino djeca bezuvjetno i garantirano zaslužuju svaku pažnju, nježnost i brigu. Ta se investicija uvijek isplati i pojedincu i društvu. Neka bolji svijet počne od nas i odmah, istakao je Grabovica.

 

Načelnik Ajnadžić je kazao da je Dan pobjede nad fašizmom izuzetno značajan dan za sve nas.

 

-Ovo je dan kada svi dobri ljudi svijeta i sve progresivne demokratije trebaju preuzeti obavezu i odgovornost naspram antifašističkog djelovanja, uvezivanja i umrežavanja kako bi dali odgovor na sve buduće izazove koji nanose štetu ljudskom biću i ljudskom rodu. Ovo je prilika da pošaljemo poruku iz Sarajeva, sa Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godine koji čuva sjećanje na 1.600 mališana koji su ubijeni tokom opsade Sarajeva. To je dovoljan razlog da svi zajedno radimo u korist dobrobiti cijele ljudske zajednice, naglasio je Ajnadžić.

 

U nastavku manifestacije Mirna Kreso, istaknuta bh. pozorišna i filmska glumica, te Benjamin Isović, poznati sarajevski kulturni radnik recitovali su emotivne poetske numere zbog kojih su mnogi zaplakali, a hor mališana sarajevskih osnovnih škola sa solistom otpjevao je muzičku numeru „Whisper of Siria“ (Šapat Sirije).

 

Na kraju manifestacije delegacije i građani su položili cvijeće i učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast za mališane koji su ubijeni tokom opsade Sarajeva.

 

Delegacija Općine Centar je nakon manifestacije položila cvijeće i odala počast i na spomen-parku „Vraca“.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti