Zahvaljujući programu za samozapošljavanje Općine Centar pokrenut još jedan biznis

U okviru obilježavanja Dana mladih Općine Centar, u ponedjeljak 8. maja 2017. godine, u Ulici Antuna Hangija 120 svečano je otvoren salon za fizioterapiju pod nazivom Privatna praksa za fizioterapiju „Fizio-Fit“.
Zahvaljujući programu za samozapošljavanje Općine Centar pokrenut još jedan biznis

Vrpcu, za uspješan početak rada, presjekli su vlasnik salona Salko Hadžimusić i Amer Kapo, predsjednik Komisije Općinskog vijeća Centar za pitanja mladih. Projekat je pokrenut uz finansijsku podršku Općine Centar iz fonda za projekat samozapošljavanja mladih sa područja općine Centar. Salko Hadžimusić, diplomirani fizioterapeut, je prilikom otvaranja svog salona kazao da je pokrenuo ovaj biznis zahvaljujući sredstvima koje je izdvojila Općina Centar.

 

-Odobrena sredstva Općine Centar u iznosu od 12.000 KM sam iskoristio za opremanje i početak rada salona za fizioterapiju. Na ovu ideju sam došao nakon završetka školovanja i kada je Općina Centar objavila javni poziv prijavio sam se sa projektom. U salonu nudimo kompletnu fizioterapiju, liječenje dodirom, odnosno pokretom, što podrazumijeva kompletnu fizikalnu terapiju, vježbe, korektivnu gimnastiku, vježbe za kukove i istezanje, manuelnu terapiju ramena i ramenog pojasa, vrata, te posebni program vježbi za osobe koje imaju problema sa vrtoglavicama, objasnio je Hadžimusić. 

 

Privatna praksa za fizioterapiju  „Fizio-Fit“ za sada ima jednog uposlenog, ali sa razvojem posla salon će povećavati broj uposlenih.

 

Kapo je kazao da je projekat Općine Centar za samozapošljavanje mladih pokrenut 2015. godine.

 

–Od tada je Općina Centar objavila dva javna poziva za dodjelu sredstava pri samozapošljavanju i pokretanju vlastitog biznisa mladih sa područja općine Centar. Za pomenutu godinu iz općinskog budžeta je izdvojen iznos od 50.000 KM, a sredstva su iskorištena za podršku pokretanja deset poslovnih ideja, dok je prošle godine za istu namjenu izdvojen iznos od 100.000 KM. Na objavljeni javni poziv pristiglo je 25 aplikacija, od čega smo odabrali deset biznis planova za sufinansiranje sredstvima Općine Centar, među kojima je bio i ovaj današnji projekat. Cilj Općine Centar je nastaviti podržavati ovakve projekte koji imaju za cilj zaposlenje što većeg broja mladih iz Centra, koji će sutra biti zahvalni Općini na podršci njihovim idejama, naglasio je Kapo.

 

U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za projekat samozapošljavanja mladih iz Centra je planiran iznos od 96.250 KM. Javni poziv, kao prilika mladima da se prijave za sredstva iz ovog projekta, će uskoro biti objavljen.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti