U Centru za mlade održana prezentacija o Zakonu o mladima

U okviru Dana mladih Općine Centar u prostorijama Centra za mlade na Gorici, članovi Instituta za razvoj mladih, učenicima i nastavnicima srednjih škola održali su prezentaciju na temu Zakon o mladima.
U Centru za mlade održana prezentacija o Zakonu o mladima

Zakonom o mladima Federacije Bosne i Hercegovine koji je usvojen 2010. godine definisana su prava i obaveze mladih, rad sa mladima i omladinske aktivnosti, programski pristup djelovanjima prema mladima, partnerstvo, omladinska udruženja, vijeća mladih, kaznene odredbe, te prijelazne i završne odredbe. Jedan od ciljeva ovog Zakona, na koje se osvrnula Katarina Vučković, ispred Instituta za razvoj mladih “Kult“, jesu jačanje učešća i uključenja mladih i njihovog informisanja o odlučivanju na svim nivoima vlasti u Federaciji BiH, kroz uređene mehanizme sudjelovanja i jačanje volonterizma među mladima, te njihovog dobrovoljnog angažmana u aktivnostima u vezi sa pitanjima mladih.

 

U svom obraćanju izdvojivši Općinu Centar, Vučković je naglasila da, iako je Zakon usvojen 2010. godine, nažalost svi nivoi vlasti nisu uspjeli razviti strategiju prema mladima.

 

- Zakon je usvojen 2010. godine i njegova provedba zavisi od općine do općine, odnosno od institucija vlasti i nivoa, ali nažalost nije svugdje jednako primijenjen niti proveden. Općina Centar je jedna od rijetkih koja ima i budžetsku stavku za mlade i razvijenu strategiju prema mladima, a istovremeno ima i prostore u kojima mladi mogu da rade i da se aktiviraju po određenim pitanjima. Centar je dosta uspješna Općina u ovom segmentu, rekla je Vučković.

 

Prezentaciji je prisustvovao i vijećnik Denis Challenger koji je rekao da je cilj Općine Centar da mlade potakne da budu aktivan sudionik u svim procesima donošenja odluka u Općini Centar.

 

- Jako mi je drago da su danas srednjoškolci upoznati sa pravima koja im pruža Općina Centar, kako srednjoškolcima tako i onima od 18 do 35 godina. Općina Centar je ove godine izdvojila 400.000,00 KM za stipendiranje mladih osoba. U planu je da sljedeće godine izdvojimo sredstva i za takozvanu sportsku stipendiju, kojom će se finansirati mladi i perspektivni sportisti sa područja općine Centar i nadam se da ćemo u tome i uspjeti. Nedavno smo formirali i Vijeće mladih. Nadamo se da će mladi dolaziti i da će preko tog općinskog tijela podnositi razne inicijative i da ćemo ih mi kao predstavnici Općine uspjeti u tome podržati jer prije svega cilj nam je da mlade potaknemo da budu aktivni sudionici u svim procesima donošenja odluka u Općini Centar, rekao je Challenger.

 

Prezentaciji su prisustvovali učenici Prve i Druge gimnazije, Zubotehničke srednje škole, Medicinske škole, te učenici gimnazije Obala.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti