Obilježen Dan osnivanja Odreda „Soukbunar“

Centralna manifestacija povodom obilježavanja godišnjice osnivanja Odreda teritorijalne odbrane „Soukbunar“ održana je u ponedjeljak 8. maja 2017. godine pored spomen-obilježja „Debelo brdo“ u Trebevićkoj ulici.
Obilježen Dan osnivanja Odreda „Soukbunar“

Obilježavanje godišnjice ovog odreda, čiji su borci dali ogroman doprinos u odbrani Sarajeva i BiH, se kao i svake godine održava u okviru Dana Općine Centar.  Manifestaciji su prisustvovali stanovnici Soukbunara, predstavnici Općine Centar i boračkih organizacija iz Centra, te učenici osnovnih škola „Hasan Kaimija“ i „Vladislav Skarić“, kao i članovi izviđačkog odreda „Zelene beretke“ iz Vogošće.

 

U svom obraćanju prisutnima načelnik Općine dr. Nedžad Ajnadžić koji je tokom proteklog rata, između ostalog, obavljao funkciju komandanta Prvog korpusa Armije RBiH, se prvenstveno obratio mladim generacijama.

 

-U Prvom korpusu Republike Armije BiH život je dalo 5.585 patriota, neka im je rahmet duši i lahka zemlja bosanska. Važno je da ovo pamtite dok ste živi i da gledate u svijetlu budućnost i evropski put BiH. Moramo poštovati lik i djelo onih koji su dali život za odbranu države BiH, ali niste završili obavezu ako ne budete poštovali i one koji su preživjeli rat od 92-95 i danas su zajedno sa vama u ovom kraju koji je igrao veoma važnu ulogu u odbrani grada Sarajeva i države BiH. Morate znati ko je Sejad Đozo zvani Šok, ko je Eso Tucaković, ko su pripadnici Desete brdske brigade, Patriotske lige, Zelenih beretki, Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH koji su odbranili grad i državu BiH, kazao je Ajnadžić.

 

Prisutnima su se također obratili i Enez Haskić Zela, predsjednik Mjesnog odbora Jedinstvene organizacije boraca Soukbunar, kao i Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar.

 

Umirovljeni general Vahid Karavelić, predsjednik Udruženja generala BiH i nekadašnji komandant Prvog korpusa Armije RBiH je kazao da bi se o odbrani grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine moglo govoriti jako puno.

 

-Moramo se boriti za državu i slijediti djela najhrabrijih sinova koji su položili živote za ovo danas što imamo. Volite domovinu, volite sebe, svoj narod, svoju porodicu  borite se za budućnost BiH, poručio je Karavelić.

 

Svoj doprinos obilježavanju formiranja Odreda „Soukbunar“ su dali i učenici Osnovne škole „Hasan Kaimija“ koji su, osim svojim prisustvom na manifestaciji, čitali najbolje literarne radove na temu Odreda „Soukbunar“. Prije centralne manifestacije u Trebevićkoj ulici predstavnici boračkih udruženja, nekadašnji pripadnici ovog odreda te Općine Centar su položili cvijeće ispred šehidskog mezarja u Ulici Soukbunar, na lokaciji poznatoj kao Vilin potok, ispred spomen-ploče kod Mjesne zajednice „Soukbunar“, te ispred spomen-ploče kod objekta Osnovne škole „Vladislav Skarić“.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti