Povodom obilježavanja Dana Općine Centar položeno cvijeće na spomen-obilježja

U okviru obilježavanja Dana Općine Centar, delegacije Općine i boračkih udruženja, su u nedjelju 7. maja 2017. godine obišli gradska spomen-obilježja, te šehidsko mezarje na Kovačima, gdje su položili cvijeće i odali počast poginulim braniteljima i civilnim žrtvama tokom proteklog rata.
Povodom obilježavanja Dana Općine Centar položeno cvijeće na spomen-obilježja

U delegaciji su bili načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić i njeni zamjenici Mustafa Mulić i Sulejman Haljevac, savjetnici općinskog načelnika Mustafa Resić, Jasmin Gerin, Bećir Sirovina i Osmo Babić, pomoćnik općinskog načelnika za boračko-invalidsku zaštitu Hamza Đulaga, te vijećnik Ahmed Gerin.

 

Delegacije su prvo položile cvijeće ispred spomen-obilježja 2. maj koje je podignuto u znak sjećanja na bitke tog datuma 1992. godine kod mosta Skenderija, te na bisti Vladimira Perića Valtera, zatim na mezarju u haremu Alipašine džamije, kao i ispred ploče poginulim borcima Specijalne jedinice „Zagreb“. Na šehidskom mezarju na Kovačima cvijeće je položeno ispred spomen-obilježja kao i pored mezara rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva BiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH.

 

Načelnik Ajnadžić je naglasio da se istina i sjećanje moraju sačuvati od zaborava, jer ljudi su često skloni zaboravljanju.

 

-Općina Centar je od 2. do 9. maja ove godine za naše sugrađane pripremila bogat kulturno-zabavni program. Koristim priliku da svim građanima čestitam ovaj značajan datum sa željom za dobro zdravlje i blagostanje. Ovo je prilika da svi zajedno rekapituliramo naš odnos naspram historijskih vrijednosti, te da se zapitamo da li smo na pravi način vratili ljudima koji su herojski branili državu Bosnu i Hercegovinu. Svi imamo obavezu da se duboko klanjamo onima koji su dali živote za slobodu ove zemlje, svim patriotama koji su je branili bez obzira na vjeru i naciju, jer samo na taj način ćemo sačuvati tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata, poručio je Ajnadžić.

 

Nakon toga delegacija je obišla i položila cvijeće ispred spomen-obilježja „Vječna vatra“, spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995 i spomen-obilježja „Mala kula“ na Grdonju. Kako je predviđeno protokolom, cvijeće je položeno i ispred Javne ustanove Psihijatrijska bolnica Jagomir kod spomen-obilježja poginulim borcima i logorašima sa područja Nahoreva, te na spomen obilježju na Šipu.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti