Uspješno okončane ekološke akcije čišćenja zelenih površina oko potoka Sušica i gradskog porodilišta

Služba civilne zaštite Općine Centar je, u subotu 6. maja 2017. godine, organizovala ekološku akciju čišćenja zelene površine duž potoka Sušica na lokalitetu ispod Ulice Muhameda Hadžijahića na Koševskom brdu, između brojeva 20 i 24.
Uspješno okončane ekološke akcije čišćenja zelenih površina oko potoka Sušica i gradskog porodilišta

U akciji su učestvovali pripadnici 13 mjesnih štabova civilne zaštite, volonteri Općine Centar i sekretari mjesnih zajednica, kao i radnici komunalnog preduzeća „Park“. Nakon podjele potrebnog radnog alata i zaštitne opreme Haris Aganović iz Službe civilne zaštite Općine Centar je upoznao učesnike akcije sa osnovnim procedurama koje se poštuju u ekološkim akcijama.

 

–Mala je vjerovatnoća da na ovom lokalitetu nađete neko od neeksplodiranih ubojnih sredstava ili drugih opasnih materijala, ali u svakom slučaju budite oprezni i ukoliko primijetite nepoznate i sumnjive predmete odmah prijavite, objasnio je Aganović.

 

Uporedo sa eko akcijom na ovom lokalitetu članovi dva mjesna štaba civilne zaštite „Soukbunar“ i „Skenderija-Podtekija“ su čistili prostor šehidskog mezarja na Soukbunaru, te plato u Trebevićkoj ulici ispod spomen-obilježja Debelo brdo gdje je u ponedjeljak 8. maja ove godine planirana centralna manifestacija obilježavanja formiranja Odreda „Soukbunar“.

 

Vrijedni volonteri razne životne dobi su također danas bili učesnici akcije projekta  „Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ koju organizuje Udruženje građana „Ruke“ iz Sarajeva. Amina Čorović, koordinator akcije, je kazala da je eko akcija  bila planirana za 22. april – Dan planete Zemlje, koju su zbog loših vremenskih uvjeta morali odgoditi.

 

– U današnjoj akciji čistimo prostor oko stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu, te prostor oko gradskog porodilišta na Jezeru. U akciji učestvuje 60 volontera koji dolaze iz osnovnih škola, srednjih medicinskih škola Jezero i Bjelave, Prve bošnjačke gimnazije, kao i studenti Fakulteta i tjelesnog odgoja i članovi Olimpijskog komiteta BIH, objasnila je koordinatorica Čorović.

 

Učenici pomenutih srednjih škola učestvuju u današnjoj akciji u okviru aktivnosti koje na inicijativu načelnika dr. Nedžada Ajnadžića provodi Općina Centar kako bi srednjoškolcima omogućila da svojim radnim angažmanom prikupe potrebna sredstva za ekskurziju.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti