Svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu Dana Općine Centar

U četvrtak, 4. maja 2017. godine u Domu mladih Skenderija održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo u povodu 2. maja – Dana Općine Centar.
Svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu Dana Općine Centar

Svečanom skupu su, osim vijećnika, prisustvovali borci i članovi porodica šehida i poginulih branitelja, članovi ratnog Predsjedništva RBiH Mirko Pejanović i Tatjana Ljujić-Mijatović, ratni komandanti, predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić i drugi predstavnici Kantona Sarajevo, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i brojne druge zvanice.

 

Nakon što je orkestar sarajevske Muzičke akademije izveo državnu himnu, učesnici svečanog skupa su učenjem fatihe i minutom šutnje odali dužnu počast šehidima i poginulim borcima, kao i svim nevinim žrtvama agresije na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

 

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić je čestitala Dan Općine Centar svim njenim građanima naglasivši da je Općina ponosna što ovaj historijski 2. maj slavi kao svoj rođendan, prije svega kao dan sjećanja i najdubljeg poštovanja prema šehidima i poginulim borcima i živim herojima odbrane naše općine, Sarajeva i naše države koji su srcem ustali protiv agresije i nasilja gradeći organiziran antifašistički, odbrambeni i narodno-oslobodilački otpor agresiji na BiH.

 

Čestitajući svim građanima općine Centar 2. maj, načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je u svom obraćanju ukazao na značaj obilježavanja ovog važnog historijskog datuma.

 

-Drugi maj 1992. je dan koji mora ostati upisan zlatnim slovima u historiji Bosne i Hercegovine. Dan kada su goloruki mladići izašli na ulice, zaustavili tenkove i vojsku koja je tada važila za jednu od najmoćnijih u svijetu ne smije se uzimati olako jer tog dana su zapravo i postavljeni temelji Bosne i Hercegovine. Općina Centar slavi 2. maj kao svoj dan jer želimo da u godinama koje dolaze, decenijama, pa i stoljećima, baš rođendan Općine Centar bude povod da se kazuje istina o tome kako su se hrabri branitelji suprotstavili u tom trenutku visoko tehnički opremljenom agresoru.

 

Neugasiva sjećanja na sve šehide i poginule borce uz snagu i duh desetina hiljada živih heroja otporu agresiji na BiH 92-95. najjače su uporište u razvijanju i jačanju patriotizma novih generacija nasušno potrebnog u stalnim izazovima nemirnog vremena i na sadašnjem demokratskom evropskom prostoru. Želim naglasiti potrebu da u ovom teškom vremenu ekonomske, moralne i ukupne društvene krize otvorimo cjelovit društveni dijalog o ekonomskom patriotizmu - koji će motivirati domaće poslovne ljude da grade fabrike i druge privredne objekte i tako otvaraju desetine hiljada radnih mjesta mladoj generaciji, i urbanom patriotizmu – koji će valorizirati bogatstvo različitosti kultura, vjera, tradicija, spomeničko i prirodno naslijeđe, rekao je načelnik Ajnadžić i uputio, u ime Općine Centar, riječi  najdublje zahvalnosti borcima što su nam darovali slobodu.

 

-Neka je rahmet veliki i vječni mir šehidima i poginulim borcima Armije i MUP-a RBiH koji su svoje živote darovali odbrani svoje jedine domovine. Neka djecu naših boraca i sve naše građane osvjetljava put nade, dobra i napretka u svim vremenima koja dolaze, poručio je Ajnadžić i dodao da je Općina Centar kao multietnička, multikonfesionalna i multikulturalna lokalna zajednica na dobrom putu nade, dobra i prosperiteta i može služiti kao primjer i matrica drugima.

 

Svečanom skupu se obratio i Husein Kamber, koji je bio na čelu ratnog rukovodstva Općine Centar i prvi poslijeratni predsjedavajući Općinskog vijeća, i podsjetio da je u vrijeme agresije Općina Centar izgubila samo jednu i po mjesnu zajednicu te da su se u to vrijeme u Općini izdavali rodni listovi, vršila vjenčanja, ljubomorno čuvajući opredjeljenje za zajedničku jednu i jedinu Bosnu i Hercegovinu.

 

Dan Općine Centar svim njenim građanima čestitao je i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i uz želje za dalji napredak naglasio da će Grad Sarajevo i dalje biti partner Općini Centar sa kojom će zajedno realizirati brojne projekte.

 

Na svečanoj sjednici su ovogodišnjim dobitnicima uručenja priznanja Općine Centar. Naime, Općinsko vijeće je na sjednici 27. aprila 2017. donijelo odluku da se Udruženju veterana Odreda policije za specijalne namjene ''Lasta'' dodijeli Povelja sa grbom Općine Centar, u povodu obilježavanja 25 godina od osnivanja ovog odreda policije koji je dao izuzetan doprinos u odbrani od agresije kao i za uspješan rad u poslijeratnom periodu na očuvanju tradicije i za društveno koristan rad kroz učešće u velikom broju humanitarnih projekata. Po odluci Općinskog vijeća ovogodišnji dobitnici ''Povelje sa zlatnim ljiljanima'' su Latif Kabaš, Sead Suljić i Suljo Škamo za istaknuti doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine od agresije.

 

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Centar Enes Berilo proglašen je za ''Naj policajca'' u općini Centar u 2016. godini. Ovo priznanje Berilo je dobio za ostvarene rezultate na zaštiti lične i imovinske sigurnosti građana središnje sarajevske općine.

 

Ovu nagradu već tradicionalno dodjeljuje Općina istaknutim pripadnicima Prve policijske uprave – Policijske stanice Centar a u cilju stimulisanja boljeg rada policije i saradnje sa građanima.

 

Priznanje Pohvala policijskom službeniku za ostvarene rezultate iz nadležnosti policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, kao i redovno angažovanje na rješavanju problema građana općine Centar dodijeljeno je Fikretu Kariću te posthumno za policijskog službenika Ćamila Hrustemovića.

 

Svečani skup je uveličan prigodnim kulturno-umjetničkim programom, a nastupali su orkestar sarajevske Muzičke akademije, horovi Srednje muzičke škole i Osnovne škole ''Hasan Kikić'' i kvintet harmonika ''Accordeus''.

 

Po završetku svečane sjednice predstavnici Općine su za 58 porodica branitelja uručili simbolične novčane donacije od po 100 konvertibilnih maraka koje Općina Centar tradicionalno dodjeljuje u povodu svog praznika - 2. maja.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti