Načelnik Ajnadžić ugostio zamjenika reisu-l-uleme Huseina ef. Smajića

Zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Smajić posjetio je u četvrtak, 4. maja 2017. godine Općinu Centar gdje ga je ugostio načelnik ove lokalne zajednice dr. Nedžad Ajnadžić.
Načelnik Ajnadžić ugostio zamjenika reisu-l-uleme Huseina ef. Smajića

Prilikom posjete, ef. Smajić je u ime Islamske zajednice u BiH čestitao načelniku i svim građanima ove lokalne zajednice Dane Općine Centar koji se tradicionalno obilježavaju u periodu od 2. do 9. maja.

 

Načelnik Ajnadžić je naglasio da je Općina Centar lokalna zajednica koja godinama pomaže rad vjerskih zajednica, te da će takva praksa biti nastavljena i u budućnosti.

 

-Iskoristio bih ovu priliku da vas zamolim da se uključite u projekat uređenja i restauracije arheološkog parka Kalin-hadži Alijine džamije, koji se nalazi na uglu ulica Kulovića i Branilaca Sarajeva. Općina Centar je podržala projekt uređenja kompletnog lokaliteta parka i revitalizacije arheoloških nalaza džamije koja je izgrađena 1535, a srušena 1947. godine, te je u proteklom periodu izdvojila sredstva Zavodu za zaštitu kulturno–historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo za izradu izvedbenog projekta revitalizacije arheoloških nalaza Kalin-hadži Alijine džamije i uređenja kompletnog lokaliteta parka. Naša namjera je da se u prvoj fazi projekta obave istraživanja i napravi arheološki park, a u narednim fazama da se pristupi izradi projektne dokumentacije za izgradnju replike Kalin-hadži Alijine džamije koja će ukazivati na tu historijsku činjenicu, što najviše zavisi od prostornih mogućnosti na toj lokaciji. Nedopustivo je da se u centru grada nalazi jedan tako zapušten lokalitet i stoga smatram da je važno da se to pitanje što prije riješi, pojasnio je Ajnadžić.

 

Ef. Smajić se zahvalio načelniku Ajnadžiću na pomoći koju Općina Centar godinama pruža Islamskoj zajednici u BiH.

 

-U potpunosti se slažem da pomenuti lokalitet treba biti uređen jer je već dugi niz godina zapušten, a moj prijedlog je da organizujemo sastanak sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinom ef. Kavazovićem i razgovaramo o tom pitanju, kazao je ef. Smajić, te uputio molbu da se Općina Centar uključi u rješavanje problema vodosnabdijevanja javnih česmi.

 

Načelnik Ajnadžić je podsjetio da su česme u nadležnosti Grada Sarajeva, ali da je Općina Centar spremna preuzeti obavezu kada su u pitanju javne česme koje se nalaze na teritoriji općine Centar, a sve u cilju zadovoljavanja potreba građana. U tom smislu, kako je naglasio, potrebno je potpisati sporazum sa Gradom Sarajevom kojim bi se definisale obaveze, te da bi bilo dobro da se i druge općine pridruže ovoj inicijativi kako bi se problem trajno riješio.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti