Nastavljene pripreme za obilježavanje godišnjice bitke na Monte Melleti

Svake godine početkom juna bude održana „Manifestacija mira i sjećanja (Melettagedenken) Meletta“ na godišnjicu velike bitke na Monte Meletti (sjeverna Italija) u kojoj je austro-ugarska vojska ostvarila jednu od najslavnijih pobjeda u Prvom svjetskom ratu.
Nastavljene pripreme za obilježavanje godišnjice bitke na Monte Melleti

Ove godine je predstavnicima iz Bosne i Hercegovine pripala čast da organizuju obilježavanje godišnjice ove velike bitke.

 

Bitka se odigrala 7. juna 1916. godine, kada je poražena italijanska armija i u kojoj je poginulo 208 Bošnjaka različitih vjeroispovijesti - pripadnika Druge bosanskohercegovačke regimente austrougarske vojske, poznatije kao Bošnjačka regimenta.

 

Tim povodom je u prostorijama Općine Centar, u srijedu 3. maja 2017. godine održan inicijalni sastanak Organizacionog odbora za pripremu manifestacije „Monte Melleta“ 2017. godine u BiH. Sastanku su prisustvovali Bećir Sirovina, savjetnik načelnika, Salko Beba, šef Kabineta ministra za boračka pitanja FBiH, Nesib Hadžić, glavni imam Oružanih snaga BiH, te članovi Društva bosanskohercegovačko-austrijskog prijateljstva Dževad Jusić, Sulejman Vranj, Hamid Bahto i Mirza Zeković, kao i Hilmija Suljić, predvodnik delegacije iz Bihaća koja se očekuje na obilježavanju ove velike bitke.

 

U okviru manifestacije u Sarajevu, koja će biti održana 2. juna ove godine, planiran je obilazak Zmajevca na kojem će biti organiziran historijski čas i razgledanje panorame grada, nakon čega će delegacije obići Muzej genocida na Markalama, spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995, te mezarja i groblja pripadnika svih naroda u Bosni i Hercegovini.

 

U večernjim satima u Domu oružanih snaga, a u organizaciji Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine bit će održano predavanje „Historijski osvrt na učešće bosanskohercegovačkih regimenti u austro-ugraskoj vojsci u toku prvog svjetskog rata“.

 

Na sastanku je dogovoreno da se za naredni susret utvrdi tačan protokol aktivnosti koje će se odvijati u periodu od 31. maja do 2. juna 2017. godine.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti