Predstavnici Saveza Roma u Republici Hrvatskoj posjetili Općinu Centar

U povodu obilježavanja Dana Općine Centar, te nadolazećeg velikog romskog praznika Đurđevdana/Ederlezi, kojeg Romi iz cijelog svijeta proslavljaju 6. maja, u Općini Centar je organizovana studijska posjeta Saveza Roma u Republici Hrvatskoj koju su predvodili Emir Grbić, politički savjetnik Ureda saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara“ Suzana Krčmar, te direktor Misije OSCE-a u BiH Fermin Cordoba.
Predstavnici Saveza Roma u Republici Hrvatskoj posjetili Općinu Centar

Studijskoj posjeti prisustvovao je i predsjednik Udruženja „Kali Sara – Romski informativni centar” Dervo Sejdić.

Delgaciju je u ime Općine Centar ugostio načelnik ove lokalne zajednice dr. Nedžad Ajnadžić sa saradnicima. Cilj organizacije jedne ovakve posjete je ukazivanje na značaj rješavanja problema Roma, ali i razmjena iskustava i znanja na regionalnom nivou. Zbog slabe obrazovanosti, neuključenosti u formalne oblike rada, specifičnog načina življenja i mnogih drugih karakteristika, Romi su u većoj mjeri marginalizovani, a njihova marginalizacija se najviše očituje kroz ekonomski, prostorni, politički i kulturološki aspekt. S tim u vezi, ova lokalna zajednica započela je aktivnosti na donošenju Akcionog plana Općine Centar za rješavanje problema Roma u oblastima obrazovanja, zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite Roma 2017.-2020. godine čime iskazuje brigu za svoje sugrađane pripadnike romske nacionalne manjine. S tim u vezi, danas je potpisan i Memorandum o razumijevanju između Općine Centar, Misije OSCE-a u BiH i Udruženja „Kali Sara – Romski informativni centar”.

Sejdić je prisutnim ukratko prezentirao historiju Roma na području BiH sa osvrtom na stanje ove populacije na području općine Centar.

-Općina Centar već dugi niz godina ulaže i resurse i kapacitete u razvoj Romske zajednice na ovom području. Čini nas izuzetno sretnim da je saradnja sa Općinom Centar ovako dobro razvijena i nadamo se da će tako nastaviti i u budućnosti, istakao je Sejdić.

Cordoba ja naglasio da će OSCE nastaviti snažno podupirati i pružati svaki vid tehničke, pravne, finansijske i savjetodavne pomoći kada je ova problematika u pitanju.

-Koristim priliku da vas pozdravim u ime Šefa Misije OSCE-a u BiH Jonathana Moorea i u svoje lično ime. Sjećam se kada sam prije jedanaest godina prvi put došao u Sarajevo kakva je situacija bila na Gorici, sada to izgleda mnogo bolje, i želim se zahvaliti načelniku jer ovo je primjer dobre prakse, dodao je Cordoba.

Krčmar je izrazila zadovoljstvo posjetom Općini Centar, te ukratko predstavila aktivnosti koje Savez Roma u Republici Hrvatskoj provodi.

-Došli smo ovdje da razmijenimo iskustva i razgovaramo o projektima koji bi u budućnosti mogli biti realizovani. U Republici Hrvatskoj je stvorena politička volja da se krene sa rješavanjem problema Roma, a to je najvažnije. Mnogo toga smo uradili i na tome se nećemo zaustaviti, kazala je Krčmar.

Načelnik Ajnadžić je podsjetio da je Općina Centar i ranije učestvovala u sufinansiranju izgradnje stanova za romsku populaciju, te obezbjeđivanju zemljišta za izgradnju stambenih jedinica sa svim potrebnim dozvolama, a da će u skladu sa svojim mogućnostima nastaviti sa realizacijom takvih projekata i u budućnosti, uz obaveznu podršku kantonalnog i državnog nivo vlasti.

-Romi su u ovoj lokalnoj zajednici primjerne komšije, a mi želimo naspram njih biti odgovorni i dati im šansu da se obrazuju, stiču radna iskustva, zasnivaju radne odnose... U budžetu smo obezbijedili sredstva za potrebe dokvalifikacije ili prekvalifikacije romske populacije iz Centra, ali i sredstva za stimulisanje redovnog školovanja učenika Roma. Voljni smo nastaviti podržavati projekte boljeg obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite romske populacije, posebno projekte koji su namijenjeni povećanju broja romske djece u školama i održanju kontinuiteta njihovog obrazovanja, naglasio je Ajnadžić, te dodao da je Općina u proteklom periodu organizirala ekološke akcije čišćenja i uređenja zelene površine ispod romskog naselja i da slijedi izgradnja sportskog igrališta.

Nakon prijema u Općini Centar, delegacija je posjetila romsko naselje na Gorici u Ulici Dajanli Ibrahim-bega gdje su sa stanovnicima razgovarali o njihovim svakodnevnim problemima.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti