Načelnik Ajnadžić odao dužnu počast nevino stradalim u Dobrovoljačkoj ulici

U organizaciji Udruženja boraca „Bosnae-Zelene beretke“ u srijeda 3. maja 2017. godine, kod mosta Drvenija, u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, a današnjoj Hamdije Kreševljakovića, okupili su se veterani i ratni saborci, zajedno sa predstavnicima Općine Centar i Kantona Sarajevo, gdje su polaganjem cvijeća ispred spomen-ploče i učenjem Fatihe odali dužnu počast stradalim borcima i našim sugrađanima koji su poginuli na ovom mjestu prije 25 godina.
Načelnik Ajnadžić odao dužnu počast nevino stradalim u Dobrovoljačkoj ulici

U ime Općine Centar cvijeće su položili načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, vijećnik Dževad Topić, kao i Dušan Golubović, predsjednik Udruženja boraca 'Bosnae-Zelene beretke“ Centar.

 

Vahid Alić, sudionik majskih dešavanja i predsjednik Udruženja boraca 'Bosnae-Zelene beretke“ Stari Grad je govorio o dešavanjima 2. i 3. maja 1992. godine, koji predstavljaju prekretnicu u proteklom ratu i opsadi glavnog grada nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine.

 

–Mi ćemo se svake godine okupljati na ovom mjestu i našim mladim naraštajima govoriti o dešavanjima 2. i 3. maja 1992. godine. Bivša JNA, koja se otvoreno stavila na stranu agresora, 2. maja je započela jake artiljerijske napade na glavne objekte u ovom gradu. Nakon toga su krenule jake pješadijske snage potpomognute jedinicama Niških specijalaca iz pravca Trebevića, Nedžarića i Lukavice sa namjerom da zauzmu objekte od vitalnog značaja za državu i na taj način svrgnu legitimno izabranu vlast BiH. Kao što je poznato, jedinica našeg Dževada Topića Tope je uspjela zarobiti pripadnike Niških specijalaca, dok su branioci grada uspjeli uništiti nekoliko tenkova i oklopnih sredstava. U poslijepodnevnim satima 3. maja zarobljena je delegacija BiH koja se vraćala sa pregovora iz Lisabona među kojima je bio i rahmetli Alija Izetbegović, prvi predsjednik nezavisne Republike BiH. Uspjeli smo razmijeniti našu zarobljenu delegaciju za pripadnike Druge armijske oblasti i članove JNA pod komandom Milutina Kukanjca. Priče o velikom broju poginulih pripadnika bivše JNA u tadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, su veliki apsurd i neistina. U Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine prema svim relevantnim dokazima i saznanjima poginulo je šest pripadnika JNA, a 14 je ranjeno. Čak smo te ranjenike smjestili i liječili u našim bolnicama. Do tog sukoba je došlo zbog nepoštivanja dogovora o razmjeni, jer su se pripadnici trebali mirno povući bez naoružanja sa ličnom opremom što nisu ispoštovali, a čak su bili pod punom ratnom opremom i prvi su započeli oružani sukob koji je trajao veoma kratko. Apsurd je na ovom mjestu postaviti spomen-obilježje onima koji su napadali ovaj grad i granatirali njegove stanovnike, kazao je Alić.

 

Muhamed Švrakić, predsjednik Udruženja boraca „Bosnae-Zelene beretke'' Kantona Sarajevo je naglasio da su branioci tokom povlačenja članova komande Druge vojne oblasti zarobili preko 200 visokih oficira, koje su poslije razmijenili.

 

-Svi koji tvrde da je ovdje bio zločin javno pozivam da iznesu činjenice i tako zaustave politikantstvo oko broja poginulih pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici. Danas sa nama su ovdje sudionici tih majskih dešavanja, koji su časno i pošteno odbranili ovaj grad i državu BiH i žao mi je što nema više političara. Želim da se zahvalim načelniku Općine Centar Nedžadu Ajandžiću koji svake godine prisustvuje ovom događaju gdje se suborci prisjećaju majskih dešavanja iz 1992. godine, istakao je Švrakić.

 

Podsjećamo, kolona vojnih vozila JNA je, napuštajući Sarajevo, 3. maja 1992. godine, krenula iz kasarne na Bistriku u kojoj se nalazila komanda tadašnje Druge vojne oblasti JNA. Izlazak kolone iz grada prethodno je dogovoren u zamjenu za puštanje na slobodu dan ranije na aerodromu u Sarajevu kidnapovanog i zatočenog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, koji je zarobljen od strane JNA dok se vraćao sa mirovnih pregovora u Lisabonu.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti