Pripadnici nekadašnjeg Odreda „Zagreb“ obilježili 2. maj

Općina Centar i ove godine, na dostojanstven način, obilježava svoj praznik – 2. maj u znak sjećanja na taj datum ratne 1992. godine kada su od žestokih agresorskih napada herojski odbranjene zgrade Predsjedništva i Općine, a time i Sarajevo i Bosna i Hercegovina. U okviru obilježavanja Dana Općine Centar pripadnici nekadašnjeg Odreda „Zagreb“ okupili su se u utorak, 2. maja 2017. godine ispred hotela Zagreb na Marijin Dvoru kako bi na taj način obilježili ovaj veliki datum i podsjetili na odlučujuće bitke za odbranu Sarajeva i BiH.
Pripadnici nekadašnjeg Odreda „Zagreb“ obilježili 2. maj

Današnjem obilježavanju, pored brojnih građana, učesnika četverogodišnjeg rata, prisustvovala je i delegacija Općine Centar predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem.

Naime, pomenutu vojnu jedinicu čiji je prvobitni naziv bio Odred „Zmaja od Bosne“ formirali su dobrovoljci 10. aprila 1992. godine nakon čega je naredbom Predsjedništva RBiH od tog dana preimenovana u Odred „Zagreb“ – protivdiverzantski odred Regionalnog štaba Teritorijalne odbrane Sarajevo.  Jedinica je u početku bila smještena na Ciglanama, a kasnije u hotelu Zagreb po čemu je i dobila ime. Odred je brojao oko 90 pripadnika koji su nakon uspostavljanja jedinstvene komande Armije RBiH ušli u sastav Treće motorizovane brigade koja je držala zonu odgovornosti od Dobrinje do Rajlovca.

O ovoj vojnoj jedinici i ulozi u odbrani grada govorio je predsjednik Udruženja „Odreda Zagreb“ Mahir Radžo.

-Jedinicu su osnovali dobrovoljci 10. aprila 1992. godine, a brojala je oko 90 pripadnika od čega je njih 19 dalo svoje živote za odbranu grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine. O ratnom putu Odreda „Zagreb“ najbolje govori podatak da u njemu nije bilo borca koji nije ranjen najmanje jedanput. Imali smo liniju na Marijin Dvoru, držali smo Vojnu bolnicu, Predsjedništvo, jedan dio Skenderije i kasarnu „Maršal Tito“, te učestvovali u svim ključnim bitkama za obranu Sarajeva, počev od Trebevića, Čoline kape, u krugu tvornice „Pretis“ u Vogošći, u odbrani zgrade Predsjedništva RBiH, na Debelom brdu i Zlatištu, na Vrbanja mostu, tokom zauzimanja Vojne bolnice i kasarne Maršal Tito, na Vracama, Pofalićima, Dobrinji, Kasindolu. Današnji dan treba da služi kao primjer da ovo okupljanje nastavimo i budućem periodu, ne zbog nas, nego zbog budućih naraštaja, kako nikada ne bismo zaboravili ljude koji su živote dali za odbranu naše domovine, istakao je Radžo.

Načelnik Ajnadžić je naglasio da se istina i sjećanje moraju sačuvati od zaborava, jer ljudi su često skloni zaboravljanju.

-Veoma je važno da pamtimo i nikada ne zaboravimo ono što se dešavalo tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata, jer bez toga neće postojati ni država Bosna i Hercegovina. Moramo razdvajati one koji su imali fašistički i genocidni koncept od onih koji su htjeli da državu BiH učine slobodnim, demokratskim i suverenim prostorom koji će biti usmjeren ka Evropskoj uniji. Svi imamo obavezu poštovati i uvažavati one koji su na kocku stavili sopstveni život radi opstanka države Bosne i Hercegovine. Dužni smo pamtiti i podsjećati na historijske vrijednosti i odavati dužno poštovanje i počast onima koji su dali život za odbranu države. Koristim priliku da svim građanima čestitam ovaj značajan datum sa željom za dobro zdravlje i blagostanje, dodao je Ajnadžić.

Nakon okupljanja pripadnici nekadašnjeg Odreda „Zagreb“ i delegacija Općine Centar položili su cvijeće ispred spomen-ploče svim šehidima i poginulim borcima ove jedinice, te učenjem Fatihe i minutom šutnje, odali dužnu počast poginulim našim najboljim sinovima. Nakon toga su delegacije položile cvijeće ispred spomen ploče u haremu Alipašine, ispred zajedničkog spomen-obilježja na Kovačima, na mezaru prvog predsjednika Predsjedništva RBiH i Vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića, te na šehidskom mezarju na pomoćnom stadionu „Koševo“.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti