Utvrđen program obilježavanja Dana Općine Centar

Organizacioni odbor za obilježavanje 2. maja – Dana Općine Centar, kojeg čine predstavnici Općine Centar, boračkih i policijskih organizacija, te Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, su kao i prethodnih godina utvrdili program obilježavanja ovog velikog i značajnog datuma iz novije historije središnje sarajevske općine.
Utvrđen program obilježavanja Dana Općine Centar

Na sastancima Odbora, koje je vodila Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar, dogovoreno je da se od 2. do 9. maja 2017. održi bogat svečani i kulturno-zabavni program.

 

Druženje saboraca i učesnika dešavanja 2. maja ratne 1992. godine bit će upriličeno u utorak, 2. maja 2017. u dvorištu u Ulici Maršala Tita 54, kao i otvaranje izložbe ratnih fotografija u Galeriji ''Preporod'' koja se nalazi na istoj adresi, sa početkom u 10 sati. Također istog dana je planirano okupljanje i postrojavanje pripadnika ratnog Odreda „Zagreb“ ispred hotela istog naziva u ulici Valtera Perića (10 sati), nakon čega će delegacija ovog odreda obići šehidsko mezarje Kovači, mezarje kod Alipašine džamije, pomoćni stadion Koševo, gdje će polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe i minutom šutnje odati dužnu počast poginulim pripadnicima ovog odreda. Druženje sa građanima je planirano u prostorijama Mjesne zajednice „Marijin dvor-Crni vrh“ (Dolina 7) sa početkom u 13 sati, dok će otvorenje izložbe ratnih fotografija pripadnika Odreda Zagreb biti upriličeno u prostorijama ove mjesne zajednice u 15 sati.

 

U srijedu, 3. maja planirano je otvaranje Sajma ljekobilja, pčelarstva i ekologije na Trgu djece Sarajeva ispred BBI centra, kao i studijska posjeta Romskog nacionalnog vijeća koje će predvoditi zastupnik u Hrvatskom saboru Veljko Kajtaz i Jonathan Moore iz OSCE, koje će ugostiti načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić. Istog dana je planirano otvorenje zabavnog parka za djecu u Hastahani na Marijin dvoru.

 

Festival dječije umjetnosti će trajati od 3. do 7. maja ove godine u Pozorištu mladih i Narodnom pozorištu u Sarajevu. Predstave počinju u 11, 12 i 14 sati.

 

U četvrtak 4. maja u prostorijama Doma mladih na Skenderiji planirano je održavanje svečane sjednice Općinskog vijeća Centar na kojoj će biti uručena priznanja Općine Centar ovogodišnjim dobitnicima i proglašen Policajac godine. U povodu Dana Općine Centar, nakon svečane sjednice, boračke porodice će dobiti simbolične novčane donacije. Ženski džudo klub „Sarajevo“ istog dana u večernjim satima u Olimpijskoj dvorani Zetra organizuje seminar samoodbrane za žene i djevojčice.

 

U nedjelju 7. maja ove godine delegacije Općine Centar i boračkih udruženja će položiti cvijeće na šehidsko mezarje Kovači te na nekoliko gradskih grobalja i ispred spomen-ploča. Istog dana na Trgu djece Sarajeva ispred BBI Centra Udruženje „Urban managment“ će otvoriti market domaćih proizvoda. Sarajevska rolerijada je nova manifestacija koja će biti održana u nedjelju ispred BBI centra, dok će Streljački klub „Sarajevo“ u Olimpijskoj dvorani Zetra održati turnir u streljaštvu.

 

U ponedjeljak, 8. maja kod spomen-obilježja''Debelo brdo'' u Trebevićkoj ulici na Soukbunaru bit će obilježena godišnjica osnivanja Odreda ''Soukbunar''. Cjelodnevnim programom će 8. maja biti obilježen Dan mladih Općine Centar.

 

Kao finale projekta koji je pokrenulo Udruženje „Jesi li za basket?“ u saradnji sa Općinom Centar, a koji ima za cilj obnovu sportskih terena u Centru i povećanje broja mladih koji se bave sportom,  u utorak 9. maja u dvorani KSC Skenderija je planirano odigravanje košarkaške utakmice na kojoj će nastupiti nekadašnji košarkaški reprezentativci, ljubitelji ovog sporta, reprezentativci BiH u košarci u kolicima. Ulaz na utakmicu je besplatan.

 

Pored navedenog, u sklopu Dana Općine Centar od 2. do 9. maja, pripremljen je bogat kulturno-zabavni i sportski program koji će biti održan u Centru za kulturu Sarajevo (Jelića 1), Centru za mlade na Gorici (Avde Jabučice 52), Mjesnoj zajednici „Džidžikovac-Koševo II“, sportskim terenima FIS, Centru za zdravo starenje...

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti