Nastavljene ekološke akcije u Centru

Na području općine Centar u toku je velika ekološka akcija i uređenje javnih površina u cilju zaštite i očuvanja okoliša u koju su uključeni srednjoškolci kako bi kroz društveno koristan i odgovoran rad, obezbijedili finansijsku podršku njihovim vršnjacima slabijeg imovnog stanja za odlazak na ekskurziju u 2017. godini.
Nastavljene ekološke akcije u Centru

U okviru ekološke akcije pod nazivom „Uljepšajmo našu lokalnu zajednicu“ prethodna dva dana su učenici Srednje zubotehničke i Srednje medicinske škole na Bjelavama zajedno sa radnicima komunalnog preduzeća „Park“, članovima mjesnih štabova civilne zaštite, savjeta mjesnih zajednica, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bjelave i svim drugim zainteresiranim građanima uređivali lokalitet Crnog vrha ispod romskog naselja.

 

Tokom pomenute akcije na površini od gotovo 4.000 metara kvadratnih zasađeno je 35 stabala bjelogorice: sedam stabala jarebike, osam stabala ukrasne jabuke, deset breza, šest sadnica brijesta, četiri ukrasne trešnje i 21 stablo crnogorice, odnosno sadnice srebrne smrče i Pančićeve omorike, kao i 40 grmova zove. Na kraju akcije zasađena je trava.

 

Ekološku akciju danas su nastavili učenici Gimnazije Obala koji su zajedno sa radnicima komunalnog preduzeća „Sarajevo-šume“ pošumljavali lokalitet Barica. U današnjoj akciji zasađeno je 260 novih stabala crnogorice.

 

Učenici četiri sarajevske srednjoškolske ustanove: Srednje medicinske škole, Gimnazije Obala, Srednje zubotehničke škole i Prve bošnjačke gimnazije će zajedno sa članovima mjesnih štabova civilne zaštite, savjeta mjesnih zajednica, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bjelave i svih drugih zainteresiranih građana, čistiti i uređivati javne površine na nekoliko lokacija – botanički park „Arboretum“ na Betaniji, Koševski i potok Sušica.

 

Podsjećamo da su na ideju učenika trećeg razreda Srednje medicinske škole Dženana Hodžića, učenici pokrenuli radnu akciju pod nazivom "Ekskurzija 2017" kako bi pomogli svojim vršnjacima koji nisu u mogućnosti platiti odlazak na ekskurziju.

 

Načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, za koga je ekologija na visokom mjestu prioriteta, sa velikim zadovoljstvom uključio se u ovu akciju koja ima za cilj da mladi svojim radnim angažmanom prikupe sredstva za odlazak na ekskurziju.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti