Uskoro počinje sa radom Centar za podršku osobama sa poteškoćama u razvoju

S ciljem poboljšanja kvalitete života djece sa poteškoćama u razvoju i njihovih porodica kako bi aktivno sudjelovali u društvenim aktivnostima i bili ravnopravni članovi društva načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić je u petak, 28. aprila 2017. godine potpisao Memorandum o razumijevanju sa Aidom Hrnjić, predsjednicom Udruženja za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju „Colibri“ o implementaciji projekta „Centar za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju“ koji će biti realiziran u poslovnim prostorijama Općine Centar, površine 137 kvadratnih metara, u Ulici Valtera Perića 3.

Pomenuto udruženje osnovali su roditelji sa područja općine Centar čija djeca imaju poteškoće u razvoju. Za uređenje i opremanje prostorija u Ulici Valtera Perića 3 planirana su sredstva u općinskom budžetu, a njegovo otvorenje očekuje se u ljetnom periodu, nakon što budu provedene sve procedure za odabir izvođača radova za adaptaciju i uređenje.

 

Načelnik Ajnadžić podsjetio je prisutne da je Općina Centar jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja brigu o osobama sa invaliditetom i djeci sa poteškoćama u razvoju godinama unazad stavlja u fokus svojih aktivnosti.

 

-Ova lokalna zajednica ima puno razumijevanje za ovaj problem i bit ćemo posvećeni njegovom rješavanju. Općinsko vijeće je ovlastilo mene kao općinskog načelnika da sa vašim udruženjem potpišem Memorandum o razumijevanju. Nažalost, nigdje u državi ne postoji evidencija o broju osoba sa poteškoćama u razvoju, ali smo uspjeli zajedničkim angažmanom približno opservirati zahtjeve ove vrste. Na području ove lokalne zajednice nalazi se oko 80 djece sa poteškoćama u razvoju. Socijalizacija i shvatanje različitosti je nešto na čemu ćemo jako insistirati i podržavat ćemo sve aktivnosti koje vode ka tome da se djeca sa umanjenim sposobnostima ne osjećaju zapostavljeno i drugačije od ostale djece. To je naša misija. Sva djeca su naša budućnost i na njima ostaje Bosna i Hercegovina, da je grade bolje nego što smo mi i da je ostave uređeniju svojoj djeci nego što smo mi njima, istakao je Ajnadžić.

 

Hrnjić se zahvalila načelniku Ajnadžiću, službama Općine Centar i  Općinskom vijeću što su od samog početka imali razumijevanja za jedan ovakav projekat.

 

-Cilj cijelog projekta je da olakša funkcionisanje i porodice, a prvenstveno da pomogne djeci sa poteškoćama u razvoju. Ovo je prvi projekat u Kantonu Sarajevo ovakvog tipa, ali i mnogo šire. Općina Centar je prva i jedina koja je prepoznala važnost jednog ovakvog projekta, naglasila je Hrnjić.

 

Sekretar Udruženja Melina Muhić kazala je da je život porodice sa djetetom sa poteškoćama u razvoju kao maraton trka sa mnogo prepreka.

 

-Ja sam majka jednog malog dječaka sa umanjenim sposobnostima i ne možete zamisliti kolika je količina problema sa kojima se svakodnevno suočavamo, a ne smijem ni pomisliti šta nas očekuje kada dijete odraste. Želim da vam se zahvalim što ste nam ukazali povjerenje, a nadam se da ćemo isto opravdati i da će vaš pozitivan primjer slijediti i druge općine i uključiti djecu sa poteškoćama u razvoju u sistem društva. Mi udruženje smatramo svojom drugom kućom i zahvaljujemo vam se što ste nam otvorili vrata te kuće, dodala je Muhić.

 

Današnjem potpisivanju Memoranduma prisustvovali su savjetnik načelnika Osmo Babić, saradnici iz Službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica, vijećnici Velija Katica i Sonja Akšamija, te roditelji djece sa poteškoćama u razvoju.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti