Načelnik Ajnadžić predvodi akciju „Uljepšajmo našu lokalnu zajednicu“

Na osnovu inicijative načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića, u srijedu 26. aprila 2017. godine, na području središnje gradske općine započela je velika ekološka akcija pod nazivom „Uljepšajmo našu lokalnu zajednicu“, a u okviru obilježavanja Dana planete zemlje.
Načelnik Ajnadžić predvodi akciju „Uljepšajmo našu lokalnu zajednicu“

Organizatori akcije, općinske službe za civilnu zaštitu, prostorno uređenje i komunalne poslove, za obrazovanje, sport i kulturu, te za lokalnu samoupravu, u saradnji sa Kantonalnim javnim komunalnim preduzećem „Park“ su na lokalitetu Crnog vrha ispod romskog naselja na Gorici organizovali prvu akciju sadnje drveća i ukrasnog bilja kao i sjetvu trave. Akciji su se također pridružili i učenici Srednje zubotehničke škole u Sarajevu, lokalno stanovništvo romskog naselja, predstavnici Mjesne zajednice „Ciglane-Gorica“, te dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Mustafa Mulić i vijećnik Denis Challenger.

 

-Ovo je početak obilježavanja Dana planete Zemlje i akcija će trajati do 6. maja ove godine. Istovremeno, ovo je prilika našim mladim učenicima da svojim aktivnim odnosom i radom zarade za odlazak na ekskurziju. Danas su ovdje sa nama učenici koji žele da potroše poneki sat slobodnog vremena kako bi zaradili novac koji će iskoristiti za finansiranje odlaska na ekskurziju učenika čiji roditelji nisu u mogućnosti snositi i taj izdatak. Ovo je dobra prilika da mlade ljude učimo da zarade novac, umjesto da im ga dajemo. Nekada su na ovom lokalitetu bile tone smeća, a danas imamo uređenu i lijepu zelenu površinu, kazao je Ajnadžić.

 

Tokom današnje akcije na površini od gotovo 4.000 metara kvadratnih biće zasađeno 35 stabala bjelogorice: sedam stabala jarebike, osam stabala ukrasne jabuke, deset breza, šest sadnica brijesta, četiri ukrasne trešnje i 21 stablo crnogorice, odnosno sadnice srebrne smrče i Pančićeve omorike, kao i 40 grmova zove. Na kraju akcije će biti zasađena trava, za šta su već radnici preduzeća „Park“ pripremili zemljište.

 

Dervo Sejdić stanovnik romskog naselja na Gorici i predsjednik Udruženja „Kali Sara-Romski informativni centar“ je istakao da današnja akcija mnogo znači mještanima romskog naselja.

 

–Zajedno pokazujemo kako se može raditi i uređivati okolina i na nama je da ovo očuvamo i imamo okolinu i životne uslove dostojne čovjeka. Zahvalan sam Općini Centar i načelniku Ajnadžiću i svim učesnicima ove akcije. Ovo je jedan od pozitivnih primjera na koji način treba graditi svoju budućnost, kazao je Sejdić.

 

Profesorica Srednje zubotehničke škole Šejla Vojniković je danas dovela grupu od 22 učenika koji su pomagali u uređenju i sadnji drveća i ukrasnog grmlja.

 

-Za ovaj naš rad načelnik Općine Centar nam je donirao sredstva za finansiranje odlaska djece na ekskurziju. Mi smo također organizovali i prodajni bazar na kome smo skupili nešto novca, ali nam to nije bilo dovoljno, a donacijom Općine Centar smo prikupili dovoljno da svi učenici odu na ekskurziju, na čemu smo posebno zahvalni, naglasila je Vojniković.

 

Akcija „Uljepšajmo našu lokalnu zajednicu“ će biti nastavljena akcijama uređenja i pošumljavanja javnih površina u botaničkom parku „Arboretum“ na Betaniji, izletištu Barice, te na Koševskom i potoku Sušica. Ovim akcijama, koje su planirane 6. maja ove godine, pridružit će se i učenici tri sarajevske srednjoškolske ustanove: Srednje medicinske škole, Gimnazije Obala i Prve bošnjačke gimnazije.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti