Općina Centar izdala urbanističku saglasnost za izgradnju dijela Prve transverzale

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, na održanom sastanku u prostorijama Općine Vogošća u petak 21. aprila 2017. godine, uručio je urbanističku saglasnost, koju je izdala nadležna Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar, direktorici Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Ljiljani Pelidija čime je Općina Centar ispunila svoj dio obaveza u ovoj fazi realizacije projekta Prve transverzale.
Općina Centar izdala urbanističku saglasnost za izgradnju dijela Prve transverzale

Na pomenutom sastanku koji je vodio načelnik Općine Vogošća Edin Smajić također su prisustvovali predstavnici  Ministarstva saobraćaja KS, Zavoda za izgradnju i Zavoda za planiranje razvoja KS, te kantonalne Direkcije za puteve.

 

Uručena urbanistička saglasnost obuhvata pojas od Kranjčevićeve ulice preko Bara do Hotonja odnosno do granice sa Općinom Vogošća, ukupne dužine oko 3,5 kilometra. Kako je utvrđeno, naredni korak u realizaciji ovog projekta je da predstavnici Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, već naredne sedmice, objave javni poziv za odabir firme za izradu elaborata o eksproprijaciji zemljišta, nakon čega slijedi rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, izdavanje građevinskih dozvola, te početak izgradnje Prve transverzale. Prilikom rješavanja imovinsko-pravnih odnosa prvo će biti obuhvaćena dionica od Bara do Hotonja budući da je ona najmanje zahtjevna, te je na sastanku dogovoreno da se eksproprijacija zemljišta i izdavanje građevinskih dozvola rješavaju u fazama, kako bi se ubrzao proces izgradnje Prve transverzale.

 

Prema proračunima dio izgradnje Prve transverzale na dionici od Kranjčevićeve ulice do Hotonja, koštat će više od 215 miliona KM. Za sada Vlada Kantona Sarajevo raspolaže sa oko 22 miliona maraka za izgradnju, te također planiraju da dobiju još blizu 15 miliona eura iz aranžmana sa EBRD-om.

 

Današnjem sastanku su prisustvovali i ministar saobraćaja KS Mujo Fišo, direktor Direkcije za puteve KS Nermin Drnda, direktorica Zavoda za izgradnju KS Ljiljana Pelidija, dok su u ime Općine Centar sastanku prisustvovali savjetnik općinskog načelnika za investicije Mustafa Resić, pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove Alma Sadović i pomoćnik načelnika za imovinsko-pravne odnose i katastar nekretnina Damir Konjičanin.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti