Utvrđen protokol aktivnosti na obilježavanju Dana Općine Centar

Na trećem sastanku Organizacionog odbora za obilježavanje Dana Općine Centar od 2. do 9. maja, održanom u srijedu 19. aprila 2017. godine, utvrđen je raspored protokolarnih aktivnosti na obilježavanju ovog najznačajnijeg datuma u novijoj historiji ove općine. Sastanak je vodio Mustafa Mulić, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar.
Utvrđen protokol aktivnosti na obilježavanju Dana Općine Centar

U radu Organizacionog odbora osim predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar također učestvuju i pripadnici boračkih i policijskih udruženja iz Centra, predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, te Udruženja boraca narodno-oslobodilačkog antifašističkog rata (SUB­NOAR) Centar.

 

Ove godine Općina Centar u saradnji sa Udruženjem „Jesi li za basket?“ organizuje revijalnu humanitarnu košarkašku utakmicu u KSC Skenderija. Kako bi se animirali mladi da u što većem broju dođu na utakmicu izrađena je posebna košarkaška lopta koja će u periodu od 20. aprila do 9. maja biti u svakoj školi sa područja općine Centar. Naime, učenici će od sutra pa do devetog maja, svakog radnog dana predavati loptu drugoj školi, a na sjednici Organizacionog odbora je usaglašeno da 20. aprila, prije početka sjednice Općinskog vijeća, predstavnici Općine, udruženja i reprezentacije BiH za košarkaše u kolicima loptu uruče učenicima OŠ „Safvet-beg Bašagić“.

 

U protokolu je također utvrđeno i održavanje okruglog stola pod nazivom „Mjesto i uloga teritorijalne odbrane RBiH i policije u odbrani Sarajeva i BiH sa osvrtom na Općinu Centar“. Predstavnici Općine i boračkih udruženja, kao i članovi Udruženja za sigurnost i zaštitu u saobraćaju motociklista BiH položit će cvijeće na mezarje Kovači, te ispred nekoliko spomen-obilježja. Povodom Dana Općine Centar, u Domu mladih na Skenderiji, biće održana svečana sjednica Općinskog vijeća Centar gdje će biti uručeno priznanje „Policajac godine“, nakon čega će biti upriličena podjela jednokratnih novčanih pomoći za 58 socijalno ugroženih porodica boraca. Druženje saboraca i učesnika dešavanja 2. maja ratne 1992. godine, kao i do sada, je planirano u dvorištu u Ulici maršala Tita 54, kao i okupljanje pripadnika nekadašnjeg ratnog Odreda Zagreb i obilježavanje godišnjice formiranja Odreda Soukbunar.

 

Ovogodišnje obilježavanje Dana Općine Centar ima veliki broj kulturno-sportskih manifestacija namijenjenih djeci i odraslima koje će biti održane u prostorijama Pozorišta za mlade, Centra za kulturu, Centra za mlade na Gorici, Centra za zdravo starenje, FIS... Također, u organizaciji Kluba sporta „Fit & Fun“ biće održana „Sarajevska rolerijada“, kao i biciklistička utrka koju organizuju Udruženje građana „Giro di Sarajevo“ i Klub brdskog biciklizma „Puls“. U dvorani Zetra, Streljački klub Sarajevo organizovat će turnir u streljaštvu za žene i muškarce u dvije olimpijske discipline. Cjelodnevnim programom je planirano da 8. maja bude obilježen Dan mladih Općine Centar.

 

Na platou ispred BBI Centra (Trg djece Sarajeva) biće organizovan Sajam ljekobilja, pčelarstva i ekologije, kao i sajam na kome će biti predstavljeni proizvodi iz domaće radinosti. Do narednog sastanka predloženo je da članovi Organizacionog odbora svoje prijedloge i sugestije dostave u pismenom obliku kako bi mogli biti razmatrani na narednoj sjednici.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti