Općina Centar će socijalno ugroženim penzionerima subvencionirati troškove javnog prevoza

U nastojanju da što više pomogne penzionerima koji su u stanju socijalne potrebe Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem, će realizirati još jedan novi projekat.
Općina Centar će socijalno ugroženim penzionerima subvencionirati troškove javnog prevoza

Riječ je o subvencioniranju troškova javnog prevoza za socijalno ugrožene penzionere sa područja općine Centar i za tu namjenu u ovogodišnjem budžetu planirano je 20.000 maraka.

 

S tim u vezi općinski načelnik je 12. aprila 2017. godine donio Pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći penzionerima u stanju socijalne potrebe za subvenciju troškova javnog prevoza u Kantonu Sarajevo. Cilj pružanja ove, kao i drugih vrsta pomoći, je da ta ranjiva kategorija stanovništva približno dostiže minimalnu materijalnu sigurnost za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba.

 

Po odredbama ovog pravilnika, pravo na subvencioniranje troškova javnog prevoza imaju penzioneri sa prebivalištem na području općine Centar najmanje dvije godine ili da imaju boravište po osnovu statusa raseljene osobe u općini Centar i čija penzija ne prelazi iznos od 500 maraka.

 

Sredstva sa predviđene budžetske pozicije za ovu vrstu pomoći socijalno ugroženim penzionerima će se dodjeljivati putem javnog poziva koji će biti objavljen u dnevnoj štampi, općinskoj web stranici www.centar.ba, na oglasnoj ploči u Općini Centar (Mis Irbina 1) i oglasnim pločama u mjesnim zajednicama. Javni poziv će biti otvoren 30 dana. Uz prijavu na javni poziv penzioneri su dužni dostaviti kopiju lične karte, potvrdu o prijavi prebivališta ili boravišta, ček od penzije ne stariji od tri mjeseca, kopiju tekućeg računa i kopiju iskaznice sa kuponom za prethodni mjesec.

 

Na osnovu podnesenih prijava općinska Služba za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica će provesti postupak izbora penzionera koji ispunjavaju uslove za dodjelu ove jednokratne pomoći, a raspoređivanje pomenutih sredstava će vršiti općinski načelnik na prijedlog ove službe, a u skladu sa kriterijima iz pomenutog pravilnika. Bitno je napomenuti da penzioneri koji ostvare pravo na subvencioniranje troškova javnog prevoza u Kantonu Sarajevo mogu u istoj kalendarskoj godini ostvariti i drugu vrstu socijalne pomoći putem općinske Službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti