Općina Centar želi povećati broj projekata iz zaštite okoliša i životne sredine

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, u petak 14. aprila 2017. godine ugostio je federalnu ministricu okoliša i turizma Editu Đapo.
Općina Centar želi povećati broj projekata iz zaštite okoliša i životne sredine

 Ovom prilikom je razgovarano o saradnji ove dvije institucije u realizaciji projekata zaštite okoliša i životne sredine. Načelnik Ajnadžić je istakao da Općina Centar želi da realizuje projekte s ciljem poboljšanja zaštite životne sredine, te povećanja turističke ponude centralne gradske općine.

–Posebno bih izdvojio vodovod Skakavac, čiji su turistički potencijali neiskorišteni. U taj projekat ćemo ući sa oprezom, jer Skakavac treba ostati onakav kakvim ga pamte ljubitelji prirode i planinari. Turistički potencijali naše općine nisu stavljeni u punu funkciju i imamo mnogo prostora za razvoj ove oblasti. U saradnji sa Federalnim ministarstvom okoliša i turizma i Fondom za zaštitu okoliša FBiH želimo realizovati projekte u zaštićenom prirodnom području vodopada Skakavac. Također, želim da Općina Centar bude prva jedinica lokalne samouprave gdje ćemo u potpunosti realizovati projekat ugradnje podzemnih kontejnera za selektivno odlaganje otpada kako bismo mogli ukloniti postojeće kontejnere za smeće, objasnio je Ajnadžić.

Općina Centar također ima intencije da neke ulice u centru grada oslobodi od saobraćaja motornih vozila. Radićeva ulica je uzeta kao pilot projekat i namjera je da se ona nekoliko puta godišnje zatvori za saobraćaj i postane pješačka zona i centar kulturno-umjetničkih dešavanja, a krajnji cilj je da ona postane pješačka zona u potpunosti. Ovu ideju i inicijativu je podržao veliki broj građana ovog dijela općine Centar.

Ovom prilikom ministrica Đapo je naglasila da će se rado odazvati pozivu na akciju ozelenjavanja i uljepšavanja zelene površine od gotovo pet hiljada metara kvadratnih ispod romskog naselja Crni Vrh na Gorici, a koju će Općina Centar organizovati 22. aprila ove godine, povodom Dana planete zemlje. Na ovoj akciji osim lokalnog stanovništva i predstavnika Općine Centar također je planirano učešće učenika iz četiri srednje škole iz Centra koji su uključeni u akciju „Ekskurzija 2017“. 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti