Učenicima četiri srednje škole Općina Centar omogućila da kroz društveno-koristan rad obezbijede novac za ekskurziju

U Općini Centar u četvrtak 13. aprila 2017. godine načelnik dr. Nedžad Ajnadžić potpisao je protokol sa direktorima četiri srednje škole iz Centra čiji učenici će učestvovati u ekološkim akcijama, a koje će im omogućiti da „zarade“ novac i pomognu svojim školskim drugarima slabijeg materijalnog statusa da odu na ekskurziju.
Učenicima četiri srednje škole Općina Centar omogućila da kroz društveno-koristan rad obezbijede novac za ekskurziju

Naime, nakon što su učenici Srednje medicinske škole na Bjelavama pokrenuli akciju „Ekskurzija 2017“ načelnik Ajnadžić je posjetio navedenu školu i obećao podržati ovu jako dobru inicijativu. Nakon toga, u budžetu Općine Centar obezbijeđeno je 10 hiljada maraka za projekat društveno-korisnog rada. U međuvremenu Općini su se obratile još tri škole sa kojima je danas potpisan protokol o izdvajanju sredstava.

 

Tako je Općina Centar pomogla učenike Srednje medicinske škole sa Bjelava, Gimnazije Obala, Srednje zubotehničke škole i Prve bošnjačke gimnazije.

 

Načelnik Ajnadžić je istakao da se sa velikim zadovoljstvom uključio u ovu akciju koja ima za cilj da mladi poštenim radom zarade za odlazak na ekskurziju.

 

–Ovim ugovorom je data šansa školama koje su se prijavile da započnemo jedan aktivan odnos i pomognemo mladim ljudima koji imaju ambiciju da odu na ekskurziju, a za to nemaju finansijskih sredstava. Drago nam je da sredstva iz općinskog budžeta izdvajamo za projekte u kojima će mladi učestvovati u društveno korisnom radu za koji će biti adekvatno plaćeni. Od projekata gdje biste mogli učestvovati predložili smo vaš angažman na pošumljavanju određenih prostora na području općine Centar, a kasnije planiramo nastaviti sa ekološkim akcijama. Dok traje moj mandat kao načelnika ove Općine nastavit ću izdvajati finansijska sredstva u općinskom budžetu za društveno korisne projekte, kazao je Ajnadžić.

 

Prema riječima načelnika Ajnadžića, sredstva su prebačena na račune škola, ali učenici će morati opravdati uloženo svojim radnim angažmanom.

 

-Mi nismo donirali ova sredstva već smo ustvari platili angažman učenika u ekološkim akcijama. Svaki njihov radni sat će biti evidentiran i plaćen. Drago mi je što učenici od nas nisu tražili donaciju već priliku da zarade novac, a takav odnos pozdravljam i naravno da smo sa zadovoljstvom prihvatili da budemo dio ovog projekta, naglasio je Ajnadžić.

 

Naredne sedmice, srednjoškolci bi trebali učestvovati u akcijama uređenja arboretuma na Slatini, te zelene površine u naselju Crni vrh gdje će zajedno sa lokalnim romskim stanovništvom urediti zelenu površinu na mjestu gdje je uklonjena velika deponija smeća. U realizaciji ekološke akcije čišćenja i uređenja javnih površina u cilju zaštite i očuvanja okoliša sudjeluju općinske službe za civilnu zaštitu, za lokalnu samoupravu i za obrazovanje, kulturu i sport.

 

Ideja da učenici zarade novac za finansiranje ekskurzije svojim vršnjacima čiji roditelji nisu u stanju platiti ovo putovanje je potekla od učenika trećeg razreda sarajevske Srednje medicinske škole Dženana Hodžića, koji je prisustvovao potpisivanju protokola.

 

-Meni je veoma drago što su se učenici drugih škola priključili ovoj ideji. Zahvaljujem se Općini Centar i načelniku Ajnadžiću koji se među prvima odazvao da pomogne u ovom projektu i što nam je na ovaj način pružio priliku da radimo i zaradimo novac. Naša obaveza je da opravdamo ovo povjerenje i potrudimo se nabolje što možemo i da na kraju, nadam se, svi zajedno odemo na ekskurziju, kazao je Dženan.

 

Načelnik Ajnadžić je na kraju naglasio da će prilikom rebalansa budžeta Općine Centar za 2017. godinu, a koji se očekuje krajem maja, biti obezbijeđeno još 10 hiljada maraka za ove namjene, te pozvao učenike i škole iz Centra da se prijave i kroz svoj društveno-odgovoran rad tokom godine zarade neophodna sredstva za odlazak na ekskurziju učenika slabijeg materijalnog stanja.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti