Obilježavanje godišnjice formiranja Armije RBiH i 2. pješadijskog puka Oružanih snaga BiH

U okviru obilježavanja 25. godišnjice formiranja Armije RBiH i 12. godišnjice od formiranja Drugog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH, na šehidskom mezarju Kovač, u četvrtak 13. aprila 2017. godine, delegacije svih nivoa vlasti i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine su polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast poginulim pripadnicima Armije RBiH.
Obilježavanje godišnjice formiranja Armije RBiH i 2. pješadijskog puka Oružanih snaga BiH

Cvijeće je prvo položeno ispred zajedničkog spomen-obilježja na Kovačima, te na mezaru prvog predsjednika Predsjedništva RBiH i Vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića, gdje je održan vjerski program.

 

U ime Općine Centar cvijeće su položili i odali dužnu počast načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, vijećnici Dževad Topić, Ahmed Gerin, Velija Katica, savjetnik Bećir Sirovina i Đulaga Hamza, pomoćnik načelnika za boračko-invalidsku zaštitu Općine Centar.

 

Čestitajući rođendan pripadnicima zvaničnih oružanih formacija tokom protekle agresije na Bosni i Hercegovinu i grad Sarajevo, načelnik Ajnadžić je kazao da su pripadnici Armije RBiH i MUP RBiH čudo bosanskog otpora agresiji.

 

– Njihovi pripadnici su uspjeli odbraniti ono što je bilo nemoguće odbraniti, što potvrđuje ovu činjenicu. Uvijek mora da važi zaključak da svi oni koji su bili u strukturi odbrane države Republike Bosne i Hercegovine su čudo od patriota, naglasio je Ajnadžić, koji je tokom proteklog rata, između ostalog, obavljao i dužnost komandanta Prvog korpusa Armije RBiH.

 

Nakon šehidskog mezarja Kovači obilježavanje godišnjica formiranja Armije RBiH i 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine nastavljeno je na platou gdje se nalazi šehidsko mezarje na pomoćnom stadionu „Koševo“, katoličko groblje „Sveti Josip“, pravoslavno groblje „Sveti Marko“, te gradsko groblje Lav, gdje je također položeno cvijeće i odata počast šehidima i poginulim pripadnicima Armije RBiH.

 

Armija RBiH osnovana je 15. aprila 1992. godine, stoga se taj dan obilježava kao Dan Armije RBiH.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti