Načelnik Ajnadžić primio prvu grupu bračnih parova kojima Općina sufinansira troškove vantjelesne oplodnje

Načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić ugostio je u četvrtak, 13. aprila 2017. godine, u Općini prvu grupu bračnih parova, njih sedam, kojima ova lokalna zajednica sufinansira troškove medicinske usluge vantjelesne oplodnje i uručio im potvrde o uplatama općinskih sredstava za tu namjenu.
Načelnik Ajnadžić primio prvu grupu bračnih parova kojima Općina sufinansira troškove vantjelesne oplodnje

Općina Centar je na ovaj način postala prva lokalna zajednica u Federaciji Bosne i Hercegovine koja je odlučila podržati vantjelesnu oplodnju. Riječ je za sada o pilot projektu, čiji je inicijator načelnik Ajnadžić, a kojim se žele stvarati što optimalniji uslovi za podizanje nataliteta koji posljednjih godina pada, te imajući u vidu tešku ekonomsku situaciju u kojoj se nalazi znatan dio stanovnika, nastoji pomoći parovima da na ovaj način ostvare potomstvo. Za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje do sada je u Općini Centar primljeno 14 zahtjeva od kojih je sedam odobreno i uplaćena sredstva u ukupnom iznosu 11.350 maraka. U općinskom budžetu za 2017. godinu je za tu namjenu osigurano 50.000 KM, a isto toliko će se nastojati obezbijediti rebalansom budžeta.

 

Uputivši mladim bračnim parovima riječi dobrodošlice načelnik Ajnadžić je izrazio radost i veliko zadovoljstvo što Općina Centar realizira ovaj projekt koji je od esencijalnog zajedničkog interesa.

 

-Mi smo jedna od prvih lokalnih zajednica koja je odlučila da, u skladu sa finansijskim mogućnostima, pomogne svojim sugrađanima koji imaju tu vrstu problema i ostvare velike želje da dobiju potomstvo, što vam najiskrenije želim. Posebno me raduje saznanje da je već jedan postupak vještačke oplodnje, čije smo troškove sufinansirali, uspješno izveden i svi smo zbog toga radosni. Koliko ste vi sada sretni, toliko sam ja sretan što vam možemo na neki način pomoći, kazao je načelnik Ajnadžić i dodao da će Općina Centar nastaviti ovaj humani projekt i izdvajati potrebna sredstva sve dok se država ne odluči na ovakav vid podrške, jer za to postoji veliki interes i potreba.

 

Ovom prilikom su prisutni mladi bračni parovi uputili riječi zahvalnosti Općini Centar i načelniku Ajnadžiću što je prepoznao ovaj za njih veliki problem, te da im pomoć Općine mnogo znači u njihovoj mukotrpnoj borbi kroz koju su do sada prolazili sami uz velike troškove za preglede, nalaze, terapije...

 

Ajnadžić je na ovom susretu predložio, a prisutni podržali, da se organiziraju u građansko udruženje kako bi pomagali jedni drugima, razmjenjivali iskustva i informacije u vezi sa vantjelesnom oplodnjom i zajednički ostvarivali saradnju sa institucijama u lokalnoj zajednici i šire.

 

Podsjećamo da je načelnik Ajnadžić donio Pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za sufinansiranje troškova za pružanje usluga vantjelesne oplodnje, kojim su utvrđeni uvjeti, visina pomoći i način ostvarivanja prava na dodjelu te vrste novčane pomoći stanovnicama općine Centar koje su u bračnoj ili vanbračnoj zajednici. Pravilnikom je propisano da će Općina sufinansirati dva postupka vantjelesne oplodnje ženama do 40 godina i ženama preko 40 godina starosti dva pokušaja iznosom do 50 posto od ukupne cijene troškova vantjelesne oplodnje.

 

Ovaj projekat nije jedini koji realizuje Općina Centar u pronatalnoj politici. Tako se, između ostalog, dodjeljuju i jednokratne novčane pomoći svim porodiljama sa područja općine Centar. Ovi projekti se realiziraju putem općinske Službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti