Potpisani protokoli za pružanje pravne pomoći pripadnicima boračke populacije

Općina Centar Sarajevo je u svom ovogodišnjem budžetu obezbijedila sredstva za pružanje pravne pomoći pripadnicima boračke populacije u iznosu od 50.000 KM.
Potpisani protokoli za pružanje pravne pomoći pripadnicima boračke populacije

Tim povodom su načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i predstavnici Fondacije „Za istinu, pravdu i dostojanstvo“ Mirsad Begić, kao i Esad Delić, predsjednik Upravnog odbora  Fondacije za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije, potpisali protokol o realizaciji sredstava koje je Općina Centar izdvojila iz svog budžeta za 2017. godinu.

 

Načelnik Ajnadžić je objasnio da ovaj projekat ne predstavlja bilo kakvo miješanje u pravne procese i rad sudskih institucija ili eventualno na njihovu konačnu odluku, već je krajnji cilj projekta pomoć patriotama ove države u njihovoj sudskoj borbi u dokazivanju njihove časne uloge tokom proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata.  –Prije nekoliko mjeseci obećali smo finansijski podržati rad fondacije i to danas ispunjavamo. Na moj prijedlog Općinsko vijeće Centar je usvojilo odluku da se u ovogodišnjem općinskom budžetu izdvoji iznos od 50.000 KM za finansiranje  pravne pomoći braniteljima tokom sudskih procesa. Od ovog iznosa Fondacija „Za istinu, pravdu i dostojanstvo“ ima obavezu da izdvoji 10.000 KM za potrebe rada Fondacije za pružanje pravne pomoći pripadnicima boračke populacije, koja djeluje na federalnom nivou. Rebalansom općinskog budžeta, kojeg planiramo usvojiti u aprilu ove godine, povećat ćemo stavku za ove aktivnosti. Jako je dobro da ove dvije fondacije međusobno sarađuju i sve fondacije koje funkcionišu na ovom principu su dobra šansa za istinu i pravdu za patriote, objasnio je Ajnadžić.

 

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević se ovom prilikom zahvalio na pomoći koju je Općina Centar pružila fondacijama, što je u skladu sa inicijativom da ova godina bude posvećena međuboračkoj solidarnosti.

 

–U našem ministarstvu u Vladi FBiH pokrenuli smo projekte uspostave registra korisnika svih prava boračke populacije i uređenje stanja u oblasti boračkih organizacija. Jedna od naših vrlo važnih aktivnosti jeste podrška Fondacije za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije. Trenutno imamo oko 150 procesa protiv pripadnika Armije RBiH i MUP RBiH pred nadležnim sudovima. Veliki dio procesa se vodi u manjem bh. entitetu u mjestima Srebrenica, Rogatica, Foča, Prijedor, Kozarac..., gdje patrioti ove države nemaju nikakvu zaštitu. Stoga smo putem naše fondacije odlučili pomoći na način da uplatimo finansijska sredstva pravnim timovima koji vode postupak odbrane naših suboraca. Također radimo i na pomaganju članovima njihovih porodica. Naša želja je da napravimo balans u raspodjeli ovih sredstava na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. U velikom broju ovakvih slučajeva je dokazano da su podignute optužnice bez osnova i da su optužbe neutemeljene i bez valjanih materijalnih dokaza. Fondacija je u funkciji vraćanja dostojanstva ljudima i njihovim porodicama koji su branili Bosnu i Hercegovinu, kazao je Bukvarević.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti