Općina Centar uspostavlja sistem za prijavu korupcije

Općina Centar Sarajevo je 2015. godine pristupila projektu Jačanja integriteta u lokalnim samoupravama kojeg realizira Udruženje za borbu protiv korupcije „Transparency International“ BiH uz podršku Vlade Kraljevine Holandije, a u saradnji sa Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u Bosni i Hercegovini.
Općina Centar uspostavlja sistem za prijavu korupcije

U sklopu tog projekta Općina Centar je donijela Plan integriteta za period od 2017. do 2019. godine. Planovi integriteta su jedan od preventivnih mehanizama putem kojeg se vrši procjena antikorupcijskih kapaciteta jedne institucije, odnosno njene otpornosti na korupciju. Identificiraju se sporne, odnosno problematične tačke koje postoje u radu institucije, analiziraju se pozicije, aktivnosti i procedure, kako bi se na kraju identificirale mjere koje će u konačnici otkloniti koruptivne rizike i smanjiti mogućnost njene pojave.

 

Poduzimajući dalje korake u provedbi projekta borbe protiv korupcije, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić donio je Pravilnik o postupanju po podnescima sa indicijama koruptivnog ponašanja. Naime, u Općini Centar će narednih dana biti postavljeni sandučići sa natpisom ''Prijavi korupciju'' gdje će građani moći dostavljati podneske sa indicijama koruptivnog ponašanja, pri čemu je zagarantovana anonimnost prijavitelja eventualnog koruptivnog ponašanja uposlenika ove lokalne zajednice. Pomenutim pravilnikom uređuje se način postupanja po zaprimljenim podnescima sa indicijama koruptivnog ponašanja i nepravilnostima, kao i način izvještavanja o podnescima i njihovom statusu. Podnesci će biti registrovani na jedinstvenom obrascu za prijavu korupcije. Općinski načelnik će formirati Komisiju za zaprimanje podnesaka koja će obraditi takve prijave i proslijediti ih na dalje postupanje Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u Bosni i Hercegovini, te pratiti i analizirati postupanje po podnescima i o tome redovno informisati načelnika. Komisija može utvrditi prijedlog za odbacivanje podneska kao nedopuštenog ili nepotpunog, a koji će dostaviti općinskom načelniku na razmatranje i odlučivanje. Svi podaci iz podnesaka, kao i identitet prijavitelja koji nije želio biti anoniman i ostalih lica koja se navode u podnescima obrađivat će se u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka i Zakonom o zaštiti tajnih podataka, piše u Pravilniku o postupanju po podnescima sa indicijama koruptivnog ponašanja.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti