Tokom 2017. godine Općina Centar uplatila preko 55.000 KM na ime jednokratnih socijalnih pomoći

U periodu od januara do aprila 2017. godine na osnovu prijedloga o dodjeli jednokratne novčane pomoći, kojeg podnosi Služba za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica Općine Centar, općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je potpisao zaključke kojim se odobrava isplata iznosa od 55.750 KM za 221 lice u stanju socijale pomoći za pomenutu namjenu.
Tokom 2017. godine Općina Centar uplatila preko 55.000 KM na ime jednokratnih socijalnih pomoći

Odobrena finansijska sredstva su uplaćena na žiro račune podnosioca zahtjeva za jednokratnu socijalnu pomoć.

 

-Tokom cijele kalendarske godine moguće je podnijeti zahtjev na Protokol Općine Centar i na osnovu Pravilnika o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći licima u stanju socijalne potrebe, moguće je odobriti samo jednom godišnje isplatu jednokratne socijalne pomoći. Sa zaprimljenim zahtjevom naši socijalni radnici obavljaju terensku posjetu na adresu korisnika gdje ličnim uvidom konstatujemo konkretne uslove života podnosioca zahtjeva. Visinu odobrene pomoći određujemo na osnovu kompletnog stanja u porodici (broja članova domaćinstva, uvjeta stanovanja, bolesti, invalidnosti, starosne dobi, radne sposobnosti...). Za sve odobrene zahtjeve, u skladu sa pomenutim Pravilnikom, na adresu stanovanja biće dostavljeni zaključci o isplati sredstava zajedno sa primjerkom uplatnice kao dokaz da su sredstva uplaćena na račun podnosioca zahtjeva. Zakonski rok za završetak predmeta od dana podnošenja zahtjeva je 30 dana, objasnila je Mersida Veiz, stručni saradnik iz oblasti socijalne zaštite u Službi za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica Općine Centar.

 

Pravo na jednokratne novčane pomoći imaju osobe koje su korisnici stalne novčane pomoći, tuđe njege i lične invalidnine, osobe sa posebnim potrebama i nesposobne za samostalan rad, korisnici dječijeg dodatka, samohrani roditelji koji su korisnici dječijeg dodatka i čija se djeca nalaze na redovnom školovanju do 25 godina života, djeca bez oba roditelja ili bez roditeljskog staranja čiji prihodi domaćinstva ne prelaze 400 KM, porodilje koje nisu u stalnom radnom odnosu, kao ni njihovi članovi domaćinstva, penzioneri, stara, bolesna i iznemogla lica preko 65 godina starosti čija primanja u domaćinstvu ne prelaze 400 KM mjesečno...

 

Prema navedenom pravilniku za domaćinstva do dva člana odobrava se iznos od 200 KM, do četiri člana do 300 KM, a ukoliko domaćinstvo broji preko četiri člana onda taj iznos pomoći može biti do 350 KM. Općina Centar je u budžetu za 2017. godinu za jednokratne novčane pomoći socijalno ugroženim licima izdvojila 120.000 KM.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti