Nastavljena realizacija projekta unapređenja poslovne klime u općini Centar

Predstavnici Grupacije Svjetske banke su 6. aprila 2017. godine posjetili Općinu Centar gdje su razgovarali sa načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem o nastavku realizacije projekta unapređenja poslovne klime (LIFE), koji implementira Grupacija Svjetske banke u saradnji sa Britanskom ambasadom u BiH, u cilju poboljšanja poslovne klime na lokalnom nivou, povećanja konkurentnosti i privlačenja većeg broja investitora.
Nastavljena realizacija projekta unapređenja poslovne klime u općini Centar

Naime, ovim reformama smanjit će se administrativno opterećenje, lakše pribavljati dozvole, te povećati transparentnost u radu, čime se stvaraju unaprijeđeni uslovi za prosperitet Općine i njenih građana. Opći cilj projekta je da pruži podršku lokalnim vlastima u Bosni i Hercegovini u jačanju njihove konkurentnosti i podsticanju rasta privatnog sektora kroz smanjenje opterećenja za privredu na lokalnom nivou, dosljednu implementaciju propisa na lokalnom nivou, unapređenje transparentnosti u pružanju usluga građanima i privredi, te unapređenje usluga za investitore i povećanje investicija u općini.

 

U proteklom periodu u okviru realizacije projekta uspostavljen je elektronski registar i lista poticaja koji osigurava pravnu sigurnost i transparentnost rada svih službi općinske uprave, te sadrži podatke o svim administrativnim postupcima koji se provode na nivou općinske uprave, kako bi korisnici na najbrži način došli do informacija. Na sastanku je dogovoreno da se u narednom periodu izvrši usklađivanje svih obrazaca koji su u upotrebi sa obrascima iz elektronskog registra.

 

U okviru LIFE projekta planirane su i aktivnosti koje su usmjerene na unapređenje zakonskog okvira za registraciju i početak rada pravnih lica u Kantonu Sarajevo. S tim u vezi, na sastanku je dogovoreno da Općina Centar dostavi prijedloge izmjena i dopuna Zakona o zakupu poslovnih zgrada i prostorija Kantona Sarajevo, kako bi se sagledala efektivnost i efikasnost u primjeni i unaprijedili dati procesi, prvenstveno u dijelu koji se odnosi na izdavanje rješenja o obavljanju namjeravane djelatnosti u datom prostoru. Cilj je kreirati okvir za jedinstveno postupanje po pitanjima koja su regulisana ovim propisom, te uskladiti ovaj okvir sa propisima na nivou Federacije BIH. Radno-konsultativni sastanak predstavnika općina iz Kantona Sarajevo će biti održan naredne sedmice.

 

Načelnik Ajnadžić je iskazao spremnost Općine Centar da uloži maksimalne napore koji vode ka unapređenju poslovnog okruženja.

 

-Na ovom projektu nećemo stati, nego ćemo intenzivno nastaviti dalje, pojednostavljivat ćemo i pojeftinjavati procedure, te koristiti praksu modernih administracija u razvijenim lokalnim zajednicama u Evropi i šire. Smatram da je dodatni problem u lokalnim zajednicama to što se donose neki zakoni čija primjena nama otežava rad i u tom smislu molim vas da se uključite kako bismo dobili zakone koji su primjenjivi u praksi, istakao je Ajnadžić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti