Počelo obilježavanje 6. aprila – Dana grada Sarajeva

Povodom obilježavanja 6. aprila – Dana Grada Sarajeva i Dana oslobođenja Sarajeva od fašizma tokom Drugog svjetskog rata, te početka krvavog rata i višegodišnje opsade Sarajeva 1992. godine, delegacije svih nivoa vlasti, boračkih udruženja, sugrađani te predstavnici gradova-prijatelja Sarajeva posjetili su mezarje Kovači, te nekoliko spomen-obilježja i gradskih grobalja kao i spomen park Vraca, gdje su polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali dužnu počast svim stradalima tokom protekla dva rata.
Počelo obilježavanje 6. aprila – Dana grada Sarajeva

Delegaciju Općine Centar koju je predvodio načelnik dr. Nedžad Ajnadžić su činili predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić i vijećnici Sead Srna, Edin Abdurahmanović, Samir Fazlić, Hamdija Hasanović, kao i savjetnik općinskog načelnika Jasmin Gerin.

 

Delegacije su prvo položile cvijeće ispred spomen-obilježja „Vječna vatra“, a zatim ispred zajedničkog spomen-obilježja borcima Armije RBiH na šehidskom mezarju Kovači i mezaru prvog predsjednika Predsjedništva RBiH i Vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića. Nakon toga su u Velikom parku položili cvijeće kod Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. i ispred mezarja ubijenih policajaca.

 

Čestitajući svim građanima Dan grada Sarajeva načelnik Ajnadžić je kazao da su građani ovog grada pokazali odlučnost u odbrani Sarajeva kao multietničkog, multikonfesionalnog i multikulturalnog prostora, što ga čini posebnim u odnosu na ostale gradove.

 

–Ovaj grad i njegovi stanovnici uvijek su pokazivali međusobno poštovanje i uvažavanje razlika. Sticajem okolnosti na isti datum kada su antifašisti oslobodili grad Sarajevo, započela je agresija na ovaj grad i državu Bosni i Hercegovinu 5. aprila 1992. godine, sa ubistvom dvije mlade naše sugrađanke Olge i Suade na Vrbanja mostu. Njihova pogibija govori o suštini multietničke strukture ovoga grada i države Bosne i Hercegovine i ta činjenica našu državu i Sarajevo učvršćuje u integracijskom procesu prema Evropskoj uniji, kazao je Ajnadžić.

 

Nakon ovog delegacije su položile cvijeće ispred biste partizanskog narodnog heroja iz Drugog svjetskog rata Vladimira Perića Valtera koji je poginuo u 26. godini života braneći električnu centralu, kao i u spomen-parku na Vracama. Tokom dana delegacije su obišle i Gradsko groblje Lav, katoličko groblje Sveti Josip, pravoslavno groblje Sveti Marko, šehidsko mezarje na pomoćnom stadionu Koševo, staro Jevrejsko groblje, te Centralno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima ispred općine Novi Grad.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti