Obilježena 72. godišnjica oslobođenja Sarajeva

Polaganjem cvijeća i vijenaca ispred Višegradske kapije u Sarajevu obilježena je 72. godišnjica oslobođenja Sarajeva u Drugom svjetskom ratu od fašizma, ali i 25. godišnjica najduže opsade u historiji jednog grada nakon Drugog svjetskog rata.
Obilježena 72. godišnjica oslobođenja Sarajeva

Naime, na današnji dan 1945. godine prve borbene jedinice 16. muslimanske narodnooslobodilačke udarne brigade preko Vratnika su ušle u Sarajevo i uz pomoć drugih brigada oslobodile grad od njemačke okupacije i kolaboracionista Nezavisne Države Hrvatske.

 

Obilježavanju su, kao i ranijih godina, prisustvovali i predstavnici antifašističkih udruženja iz brojnih bosanskohercegovačkih gradova.

 

U ime Općine Centar i načelnika dr. Nedžada Ajnadžića cvijeće su položili njegovi savjetnici Mustafa Resić i Jasmin Gerin.

 

Savjetnik Resić je naglasio da je ovo veliki dan u historiji grada Sarajeva.

 

-U okupiranom Sarajevu desetine hiljada nevinih građana svojim životima su platili odanost ovom gradu i Bosni i Hercegovini. Na današnji dan su prve jedinice 16. muslimanske brigade prošle kroz ovu kapiju i otvorile jednu novu stranicu u historiji Sarajeva, grada koji nikada više nije bio pokoren, a što je potvrdila i odbrana grada u vremenu agresije 1992-1995. godine, kada prvi put u povijesti zahvaljujući velikom srcu patriota, građana Sarajeva, boraca Armije RBiH Sarajevo nije osvojeno, istakao je Resić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti