93 porodilje iz Centra dobile jednokratne novčane pomoći

U nastavku projekta podjele jednokratnih novčanih pomoći porodiljama, u Općini Centar je u ponedjeljak 3. aprila 2017. godine upriličena dodjela te pomoći za 93 porodilje - stanovnice središnje sarajevske općine.
93 porodilje iz Centra dobile jednokratne novčane pomoći

Ovom prilikom su 84 porodilje dobile iznose od po 300 KM po osnovu rođenja prvog i drugog djeteta, njih šest po 500 KM po osnovu rođenja trećeg djeteta, a tri porodilje po 1.000 maraka po osnovu rođenja četvrtog i svakog narednog djeteta.

 

Podsjećamo da je početkom februara ove godine stupio na snagu izmijenjeni i dopunjeni Pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći porodiljama. Naime, novim izmjenama ovog pravilnika, koje je potpisao načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, uvedena je novina da za rođenje četvrtog i svakog narednog djeteta Općina Centar izdvaja po 1.000 KM, dok je, kao i do sada, novčana pomoć za rođenje prvog i drugog djeteta 300 KM, za treće rođeno dijete ovaj iznos je 500 KM. Jednokratne novčane pomoći porodiljama su uručili načelnik Ajnadžić, sekretar Općine Jasna Beba, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Mustafa Mulić i savjetnici Bećir Sirovina i Osmo Babić.

 

Načelnik Ajnadžić je uputio iskrene čestitke roditeljima na prinovama, te naglasio da će Općina Centar nastaviti trend povećanja izdvajanja finansijskih sredstava za ovu namjenu.

 

-Općina Centar želi služiti vama i vašim dobrim namjerama. Ovakvi susreti su prilika da razgovaramo, da čujemo vaše stavove i da u interaktivnom razgovoru ostvarujemo naš zajednički interes. Donijeli smo izmjene i dopune Pravilnika s ciljem da što veći broj korisnica dobije ovakvu vrstu novčane pomoći s obzirom da cjelokupan projekat ima za cilj poboljšanje nataliteta na području središnje gradske općine, a posebno želimo stimulirati one roditelje koji imaju četvero i više djece. U ovo teško vrijeme kada ničega nema dovoljno neizmjerna je hrabrost posvetiti se odgoju i vaspitanju djece, stoga imate moje duboko poštovanje, istakao je Ajnadžić i dodao da je Općina Centar s ciljem povećanja nataliteta izdvojila sredstva u budžetu za sufinansiranje vantjelesne oplodnje, te da za ovaj projekat vlada veliko interesovanje.


Jedna od dobitnica pomoći je Merima Kuštrić koja je prije mjesec dana dobila četvrto dijete.

 

-Ova novčana donacija će mi biti od velike koristi s obzirom da sam dobila četvrto dijete, a znate da djeci treba svega. Veliko hvala Općini Centar što brine o nama, kazala je Kuštrić.

 

U odnosu na 2016. godinu kada je za jednokratne novčane pomoći porodiljama izdvojeno 82.600 maraka, u ovoj godini je taj iznos uvećan na 130.000 maraka. Služba za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica Općine Centar, ovaj projekat uspješno realizuje od 2013. godine.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti